O persoană dintr-un număr de 60 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, ajunge să fie internată într-o instituție medicală din România, a informat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Mai mult decât atât, rata mortalității în țara noastră este mai mare decât media europeană, ceea ce indică din nou o transmisibilitate ridicată a variantei Omicron.
„În momentul de față, în ciuda numărului mare de teste care se efectuează în fiecare zi, de peste 100.000, rata de pozitivare a lor este de peste 30%, ceea ce ne pune într-o situație de transmitere comunitară accelerată a variantei Omicron, responsabilă de numărul foarte mare de îmbolnăviri”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Medicul Valeriu Gheorghiță, despre impactul Omicron
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a vorbit despre impactul major pe care îl are tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 în ceea ce privește riscul de spitalizare, riscul de internare în terapie intensivă și riscul de deces.
„În continuare, în România, rata de spitalizare și de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare decât media europeană. Înseamnă că în România o persoană din 60 diagnosticate este internată, pe când în Europa în general o persoană din 100 este internată, deci rata de internare este de cam 1% în Europa.
În ceea ce privește rata de internare în terapie intensivă, cam o persoană din 500 în România se internează la ATI, pe când în Europa vorbim de o persoană dintr-o mie.
Rata mortalității în România este de 3x mai mare decât în Europa
În ceea ce privește rata de fatalitate, unde ne interesează foarte mult, este de trei ori mai mare în continuare în România față de media europeană. În sensul că la noi vorbim de o persoană din aproximativ 500 care își pierde viața din cauza Covid-19, pe când la nivel european vorbim de o persoană din 1500. Aici vorbim de actualul val 5 de îmbolnăvire cauzat de varianta Omicron.
De ce vorbim în continuare de această diferență dintre România și celelalte țări europene? Ca urmare a faptului că rata de vaccinare în România este în continuare insuficientă, mai ales la categoriile de persoane vulnerabile. Acest lucru se observă atât în rata de spitalizare în terapie intensivă cât și în rata (mortalității - n.r.). Aparent par puține decese comparativ cu ce-am avut în valul precedent, dar totuși să ținem cont că aceste decese ar fi putut fi prevenite prin vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, într-o intervenție televizată la DIGI24.