COVID-19 a afectat întreaga planetă. Pandemia ne-a schimbat tuturor viețile, iar personalul medical a fost pus în situații critice. Statele membre, lucrătorii și angajatorii CCSS au ajuns la un acord cu privire la necesitatea de a recunoaște COVID-19 ca boală profesională.
Lucrătorii și angajatorii din cadrul Comitetului consultativ al Uniunii Europene pentru securitate și sănătate la locul de muncă (CCSS), dar și statele membre, au ajuns la un acord cu privire la necesitatea de a recunoaște COVID-19 ca boală profesională.
Recunoașterea vizează mai multe sectoare, printre care se numără cel al sănătății, al asistenței sociale și al asistenței la domiciliu. Sunt incluse toate sectoarele care, în contextul unei pandemii, înregistrează o creștere a activităților cu risc dovedit de infectare, se precizează într-o informare de pe site-ul Comisiei Europene.
Actualizarea listei Uniunii Europene a bolilor profesionale este susținută de CCSS
"Acest acord reprezintă un puternic semnal politic pentru a recunoaște impactul COVID-19 asupra lucrătorilor și contribuția crucială a celor care lucrează în sectorul sănătății și al asistenței sociale, dar și a altor persoane care sunt expuse unui risc mai ridicat de a contracta COVID-19.
Pe baza acestui acord, Comisia își va actualiza recomandarea privind bolile profesionale, pentru a promova recunoașterea COVID-19 ca boală profesională de către toate statele membre", a declarat Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Acordului dintre statele membre, lucrătorii și angajatorii din cadrul CCSS este un pas important pentru implementarea Cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027, adoptat de Comisie în iunie 2021. În acest cadru, Uniunea Europeană a anunțat că va actualiza Recomandarea privind bolile profesionale până la sfârșitul acestui an, pentru a include COVID-19.
Cadrului strategic al UE stabilește acțiunile-cheie care trebuie întreprinse la nivelul Uniunii Europene pentru a îmbunătăți securitatea și sănătatea lucrătorilor în anii următori. Unul dintre obiective este creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare. Cadrul presupune și creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare.
Ce etape urmează după avizul CCSS cu privire la necesitatea de a recunoaște COVID-19 ca boală profesională
După ce CCSS a dat avizul, Comisia Europeană poate actualiza recomandarea care enumeră bolile profesionale și agenții care le pot cauza. Obiectivul acestui pas este ca statele membre să adapteze legislația națională în conformitate cu recomandarea UE.
În cazul în care COVID-19 este recunoscută ca boală profesională într-un stat membru, lucrătorii din sectoarele relevante care au contractat boala la locul de muncă pot dobândi drepturi specifice în conformitate cu normele naționale. Printre aceste drepturi se numără și o indemnizație.
Recunoașterea bolilor profesionale și acordarea drepturilor lucrătorilor sunt competențe naționale. Majoritatea statelor au reportat deja faptul că recunosc COVID-19 drept boală profesională sau accident de muncă, în conformitate cu normele lor naționale.