Imigranții ilegali, opriți de gardul de sârmă ghimpată de la granița Serbiei cu Ungaria, și de noua legislație adoptată de Budapesta, au găsit o rută alternativă spre Germania: prin Croația.
Poliția maghiară a anunțat că numărul imigranților care au sosit a scăzut de la 9.380 luni, la doar 366 marți, datorită noilor măsuri de securitate.
Cel puțin 277 de imigranți au intrat ieri în Croația, potrivit Ministerului de Interne de la Zagreb. Oamenii au declarat că țara li se pare „mult mai primitoare” decât Ungaria și că vor doar să traverseze spre Occident.
„Suntem gata să acceptăm imigranți, nu contează religia, naționalitatea sau țara în care vor să meargă”, a declarat premierul Zoran Milanovici. El a criticat guvernul de la Budapesta, care a decis să-i aresteze și să-i condamne la închisoare pe cei care forțează pătrunderea pe teritoriul ungar.
Pericolul minelor
Imigranții care au supraviețuit călătoriei riscante peste Mediterana ar putea fi nevoiți să facă față altui pericol: minele de teren. Medici fără frontiere, una dintre organizațiile care acordă sprijin în criza imigranților, a avertizat în legătură cu pericolul minelor din Balcani. „Este nevoie de rute sigure și legale. Refugiații ar putea ajunge din greșeală pe câmpul minat”, a atras atenția organizația. Minele datează din perioada războiului de independență față de Iugoslavia (1991-1995) și urma să fie eliminate până în 2019.
Guvernul croat spune că terenurile sunt marcate cu indicatoare imense, dar, la solicitarea polițiștilor, au fost trimiși geniști în zonă.
Ciocniri la graniță
Poliția ungară a folosit ieri după-amiază gaze lacrimo-gene și tunuri cu apă împotriva unui grup de imigranți agresivi, care au doborât o poartă de acces instalată la punctul vamal Roszke, forțând intrarea în țară. Imigranții au ripostat cu pietre și sticle aruncate împotriva forțelor de ordine. La fața locului au fost aduse și mai multe transportoare blindate, dar și ambulanțe pentru îngrijirea răniților.