Costurile ascunse pentru șoferii români care călătoresc în Bulgaria și Grecia

Costurile ascunse pentru șoferii români care călătoresc în Bulgaria și GreciaSursa Foto: Arhiva EVZ

Bulgaria și Grecia continuă să fie destinații extrem de populare pentru români și în acest an. Totuși,  șoferii români întâmpină uneori surprize neplăcute pe șoselele către stațiunile grecești și bulgărești. Ce ar trebui să știe aceștia despre amenzile și taxele ascunse?

Cum pot evita șoferii români surprizele neplăcute

Zeci de mii de români, anual aleg să călătorească spre destinațiile de vacanță din Grecia și Bulgaria cu mașina. Mulți dintre aceștia nu sunt conștienți de costurile pe care uneori trebuie să le plătească încă de la ieșirea din țară.

Pentru unii, o astfel de călătorie devine un lung șir de surprize neplăcute, inclusiv amenzi, încă din momentul în care ajung pe teritoriul bulgar, arată un articol publicat de revista Capital.

În plus, mulți șoferi români nu știu că încălcările regulilor rutiere comise în alte țări îi „ajung din urmă” și la întoarcerea în România, uneori chiar după câțiva ani, odată ce aceste amenzi ajung în sistemele informatice ale autorităților.

Problema a fost semnalată pe un grup de Facebook dedicat turiștilor români care merg în Grecia. Multe persoane nu realizează inițial de ce au fost amendate în alte țări. Și chiar și atunci când știu motivul și vor și să achite amenda se confruntă cu dificultăți.

Sfaturi pentru șoferii români privitoare la amenzile primite în Bulgaria

Un utilizator dintr-un grup de Facebook și-a exprimat îngrijorarea legată de primirea unei amenzi de 100 de leva în Bulgaria, în urmă cu trei ani. Ar fi dorit să o achite prin internet banking, dar a auzit de bănci care percep comisioane mari, care pot fi chiar jumătate din mărimea amenzii (45 de euro taxă). Mai mulți utilizatori au avut experiențe similare.

O doamnă din grup a intervenit cu un sfat util, sugerând că este mai bine să plătești amenda în termenul stabilit pentru a beneficia de o reducere de 30%. Ea a indicat și bănci precum BCR sau opțiuni de plată precum Revolut cu comisioane mai mici comparativ cu alte instituții bancare. Ea i-a sfătuit pe cei interesați să păstreze și dovada plății pentru o perioadă îndelungată, deoarece există riscul ca astfel de situații să reapară chiar și după câțiva ani.

„Eu zic că este mai bine să plătiți, și dacă o plătiți în termen de 7 sau 14 zile, nu mai știu exact, plătiți cu 30% mai puțin. Cred că la BCR nu o să fie cine știe ce comisionul, sau Revolut, doar trebuie să aveți grijă să păstrați dovada că ați plătit chiar un an, doi, niciodată nu se știe.”

Este de văzut și ce prevede legislația țării în care s-a primit amenda cu privire la termenul de plată, deoarece, dacă nu se are în vedere momentul comunicării, ci momentul faptei care a fost sancționată, înștiințarea primită în România ar fi cu mult peste teremen în care s-ar putea beneficia de reducere.

Ce se întâmplă cu amenzile neachitate

Un alt utilizator era curios cu privire la consecințele pe care le-ar avea neplata amenzii. Acesta chiar spunea că a încercat să achite o astfel de amendă, prin Revolut, dar i s-au cerut acte bulgărești. „M-am lăsat păgubăș și nu am plătit nimic”, a spus el.

I s-a răspuns că în Bulgaria, spre deosebire de România, amenzile nu au un termen de prescriere. Faptul a fost confirmat de un alt internaut care a povestit că a trebuit să plătească o amendă mai veche la vamă, în Calafat. Există însă și țări cu sisteme de înregistrare mai performante ale unor astfel de amenzi neplătite, care în ultima vreme au început să colaboreze cu ANAF, astfel că acum poprirea îți este înființată direct pe cont, în România.

Taxele pe drumul spre Grecia, pentru șoferii români

Pe un alt grup de Facebook, un utilizator a ridicat o problemă legată de călătoria sa spre Thassos cu mașina. El a solicitat informații despre taxele de achitat și despre traseul recomandat.

Unul dintre participanți a subliniat necesitatea achitării vinietei pentru Bulgaria. Aceasta poate fi achiziționată și online.

În Grecia, în schimb trebuie achitate taxe de autostradă în Grecia, în funcție de segmentul de drum pe care îl parcurgi. Sumele variază între 20 de cenți și 2 euro, iar sistemul de plată este similar cu cel de taxare de la Fetești.

Grecia, dispariții

Sursa foto: Pixabay

Problema plăților în numerar la punctele de taxare din Grecia a fost de asemenea adusă în discuție, iar ceilalți utilizatori au confirmat că există operatori care permit plata în numerar pentru taxele de autostradă în Grecia.

Un alt membru a adăugat și taxa de pod, de la Giurgiu, în valoare de 15 lei.

O altă problemă discutată a fost costul feribotului. Acesta este de 20 de euro pentru mașinile de până la 4,20 metri lungime, iar pentru vehiculele mai mari costul este de 25 de euro, plus 5 euro de persoană.

Pe lângă informațiile despre taxe, au fost oferite și recomandări pentru trasee.

Ne puteți urmări și pe Google News