Evenimentul ZileiSocialCât costă, de fapt, să îți încarci telefonul. Răspunsul e absolut surprinzător

Cât costă, de fapt, să îți încarci telefonul. Răspunsul e absolut surprinzător

Cât costă, de fapt, să îți încarci telefonul. Răspunsul e absolut surprinzător
Social-media și alte aplicații pe care le utilizăm frecvent îi fac pe cei mai mulți dintre noi să-și pună telefonul la încărcat, zilnic. Unii o fac chiar de mai multe ori pe zi, fără să realizeze că acest obicei aduce costuri în plus.

În cazul în ai zilnic în priză câte un telefon, inevitabil vor apărea și creșteri ale costurilor înregistrate pe factura de curent. Dar puțini știu, cât consumă acest obicei, de fapt.

Pentru a evalua aceste costuri, este necesar să iei în considerare trei factori esențiali: tariful curent al energiei electrice, capacitatea bateriei telefonului și eficiența procesului de încărcare.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce trebuie să ții cont dacă încarci zilnic un telefon

Calculele vor fi făcute după costurile energiei din Germania. Cea mai simplă metodă de a stabili prețul energiei electrice în prezent este să știți că acesta este limitat la 40 de cenți pe kilowatt-oră (kWh) pentru majoritatea utilizatorilor.

Există o excepție: cei care au deja consumat mai mult de 80% din valoarea anului precedent plătesc 60 de cenți/kWh.

Aspectele devin mai complexe atunci când discutăm despre capacitatea bateriei, deoarece aceasta este de obicei exprimată în miliamperi-ore (mAh). Pentru a evalua costurile asociate cu electricitatea necesară pentru o încărcare completă, trebuie să calculați watt-oră (Wh).

În esență, aceasta se potrivește cu modul în care factura de energie electrică este facturată.

Procedura presupune multiplicarea ratingului mAh al bateriei cu 0,00385 – spre exemplu, o baterie de 3.000 mAh, încărcată complet, furnizează aproximativ 11,55 Wh de energie.

Cât de multă energie se pierde la încărcarea telefonului

A treia variabilă este eficiența procesului de încărcare. Eficiența reprezintă măsura în care energia se disipează în timpul încărcării telefonului mobil, de exemplu, ca urmare a generării de căldură.

Potrivit portalului pentru consumatori ÖKO-TEST, o eficiență medie comună este considerată a fi de 80%. Ceea ce înseamnă că 20% din energia preluată de la priză în timpul încărcării se pierde.

telefonie mobilă.
Telefon mobil. Sursa foto: Arhiva EVZ

În consecință, pentru a încărca complet bateria, trebuie să se extragă de la priză o cantitate de energie electrică de 1,25 ori mai mare.

Prin combinarea acestor informații într-o formulă simplă, prețul energiei electrice multiplicat cu capacitatea bateriei, împărțită la 800, veți obține rapid o perspectivă asupra costurilor reale asociate cu încărcarea unui telefon mobil.

Cât te costă să încarci un telefon

Costurile pentru a încărca un telefon mobil variază și în funcție de modelul său. Luând exemplul unui iPhone 14, care conform specificațiilor producătorului are o capacitate a bateriei de 12,68 Wh, costul pentru încărcarea completă este de 0,63 cenți.

Chiar și în situația în care ați depășit deja o anumită limită de consum și trebuie să achitați 60 de cenți pentru fiecare kilowatt-oră, tariful adițional pentru o încărcare completă este de 0,95 cenți.

Pentru a asigura o durată de funcționare extinsă a unui telefon, mulți consumatori iau în considerare capacitatea bateriei atunci când fac alegeri de achiziție.

O opțiune populară este reprezentată de dispozitivele cu o capacitate de 4.500 mAh sau mai mult. În această categorie se încadrează și Samsung Galaxy A33, având o baterie de 5.000 mAh, ceea ce traduce într-o putere a bateriei de 19,25 Wh.

Cu un cost al energiei electrice de 40 de cenți, acest lucru înseamnă un preț de 0,96 cenți pentru o încărcare completă. În situația unui cost de 60 de cenți, prețul pentru o încărcare completă atinge 1,44 euro, potrivit ziarulromânesc.de.


Accesează: