Costul minelor terestre secătuiesc Ucraina. Miliardele care sunt înghițite anual

Costul minelor terestre secătuiesc Ucraina. Miliardele care sunt înghițite anualAtac. Sursa foto X 93rd Mechanized Brigade

Ucraina pierde anual mai mult de 11 miliarde de dolari din produsul intern brut din cauza minelor de teren amplasate de la invazia Rusiei. Acestea creează zone inaccesibile și, astfel, reduc exporturile și veniturile din taxe. Așa afirmă un raport care solicită noi abordări pentru ajutor și deminare.

Invazia a transformat Ucraina în cea mai minată țară din lume, conform unei estimări din februarie 2024 a Națiunilor Unite.

Provocare explozivă

Raportul Ministerului Economiei din Ucraina și al Institutului Tony Blair pentru Schimbări Globale a arătat că prezența minelor de teren reprezintă mari provocări pentru economia Ucrainei. Dar și pentru recuperarea post-război și contribuie, de asemenea, la insecuritatea alimentară globală.

„Aceasta nu este doar o problemă ucraineană; este o urgență globală”, a spus Tony Blair. „Lumea trebuie să se mobilizeze în sprijinul deminării urgente a Ucrainei. Nu doar pentru a sprijini reziliența economică și recuperarea Ucrainei, ci și pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu alimente pentru sute de milioane de oameni vulnerabili din întreaga lume.”

Lovește în PIB

Raportul a arătat că, la nivelurile actuale, minele de teren și resturile explozive ale războiului au redus PIB-ul Ucrainei cu 11,2 miliarde de dolari anual. Echivalentul a aproximativ 5,6% din bogăția națională, așa cum este măsurată de PIB-ul din 2021.

Economia Ucrainei a scăzut cu aproximativ o treime în primul an al războiului. Și, deși a revenit la creștere în 2023 și 2024, economiștii estimează că PIB-ul țării rămâne mai mic decât înaintea invaziei complete din 2022.

Studiul a arătat că, din cauza minelor, veniturile fiscale regionale au fost cu aproximativ 1,1 miliarde de dolari mai mici. Iar valoarea exporturilor ucrainene a fost redusă cu aproximativ 8,9 miliarde de dolari.

Agricultura, afectată

În timpul războiului, produsele agricole sunt principalele exporturi ale Ucrainei. Ca și o sursă cheie de venituri în valută forte. Datele de la ministerul agriculturii au arătat că aproximativ 2,5% din terenurile arabile fuseseră minate și nu erau utilizate.

Prim-ministrul Denys Shmyhal a spus că, la începutul invaziei Rusiei, Ucraina nu avea niciun vehicul de deminare. Dar acum avea până la 100 și guvernul își propunea să aibă cel puțin 200 de vehicule pentru a putea demina zona în următorii cinci ani.

În septembrie, aproximativ 139.300 km² de teren din Ucraina – o zonă mai mare decât Anglia – erau minate, arată raportul.

Banca Mondială a estimat că ar fi necesare aproximativ 34,6 miliarde de dolari pentru a demina Ucraina în siguranță.

 

Ne puteți urmări și pe Google News