Proiectul de testare în masă a populației din București, așa cum a fost el anunțat de fostul ministru Victor Costache, reprezintă o adaptare a strategiei de succes din Coreea de Sud.

”Validasem cu profesorul Streinu – Cercel un proiect de a testa un eșantion foarte mare,  reprezentativ din populația Bucureștiului, 10.000 de persoane. Mie mi s-a prezentat proiectul pe scurt”, a spus Victor Costache, într-un interviu acordat Digi24. Fostul ministru susține că încă se mai lucrează la proiect, sunt foarte multe detalii care nu se știu.

”În acel moment (n.r. când a anunțat testarea) nu știam că nu e vorba de toată populația Bucureștiului. Validasem proiectul ca fiind unul foarte bun, știam că va fi vorba de un eșantion reprezentativ foarte foarte mare”, a mai explicat Victor Costache.

Acesta a mai menționat că nu crea să lase senzația că ar fi părăsit ”corabia care se scufundă”, și că va rămâne în București atât cât i se va cere, pentru a ajuta ”ca medic”. ”Rămân la dispoziție pentru a ajuta cu expertiza pe care o am”, a mai spus Victor Costache.

El recunoaște că e posibil să nu fi comunicat suficient dar asta pentru că ” am preferat să lucrez contra cronometru, să las ceva în urma mea, să avem MS și sistemul sanitar pregătite”. Fostul ministru dă ca exemplu centrul de comandă cu baza de date a materialelor existente în absolut toate unitățile sanitare din România, care nu exista până acum și care ar trebui să rămână activ și după trecerea crizei, a mai spus Costache în același interviu.