Război în cosmos. America, Rusia şi China îşi dezvoltă armate spaţiale

Marile puteri sunt angrenate într-o adevărată cursă de cucerire a supremaţiei.

China și Rusia cercetează noi arme capabile să distrugă sistemele de apărare antirachetă americane din cosmos, ridicând mizele într-o cursa a înarmării secretă, care va atrage, probabil, din ce în ce mai multe ţări, scrie Asia Times.

Center for Strategic and International Studies (Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale) - CSIS din SUA şi organismul independent de cercetare Secure World Foundation (Fundaţia pentru o Lume Sigură) – SWF au avertizat în două studii recente că există un risc tot mai mare ca grupurile extremiste să deruleze războaie electronice și să folosescă tehnologii de luptă neconvenţionale în spaţiul cosmic.

Pentagonul caută să sporescă securitatea sateliţilor americani după ce a concluzionat că sunt vulnerabili la atacuri provenite din Rusia şi China. Moscova şi Beijingul au înregistrat în ultimul timp progrese importante în dezvoltarea tehnologiilor spaţiale.

Trump înfiinţează „trupele spaţiale“

La jumătatea lunii martie Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că țara sa ar putea înființa un nou tip de trupe – cele spațiale. „Noua mea strategie prevede că în spațiul cosmic pot fi efectuate acțiuni militare, la fel ca pe uscat, aer sau apă”, a spus liderul american. Trump a mărturisit că inițial nu a luat în serios această idee, însă mai târziu a ajuns la concluzia că e una foarte bună. „Probabil, ar trebui s-o facem. S-ar putea întâmpla”, a subliniat Trump.

La sfârșitul lunii februarie, Şeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, David Goldfein, a declarat: „Cred că ne vom lupta în spațiu în câțiva ani (...) Iar noi suntem serviciul care va fi vârful de lance în acest domeniu foarte contestat. Asta este ceea ce necesită națiunea”. În opinia lui, Statele Unite trebuie să obțină întâietatea în spațiul cosmic.

Potrivit datelor SpaceNews, bugetul forțelor aeriene americane în programul spațial din acest an se ridică la 7,75 miliarde de dolari, cu 20 la sută mai mult decât în 2017. Anul viitor, este planificată o majorare a bugetului până la 8,5 miliarde de dolari.

Spaţiul cosmic – domeniu military

China și Rusia par să se îndrepte în aceeași direcție. Raportul SWF reliefează următorul lucru: „China a desemnat recent spațiul ca domeniu militar. Strategia Beijingului prevede obţinerea superiorităţii în cosmos folosind mijloace ofensive și defensive”.

Raportul mai arată că: „Există dovezi puternice că Rusia a iniţiat un set de programe ... pentru a-și recâștiga o parte din capacitatăţile operative spaţiale din timpul Războiului Rece”. Spațiul cosmic este, de câteva decenii, văzut ca un mediu pe care trebuie să-l controlezi dacă vrei să ai supremație.

Încă de când SUA și Uniunea Sovietică se antrenau într-o cursă a înarmării în spațiu, controlul cosmosului a fost considerat vital în cazul unui război generalizat. Pe măsură ce din ce în ce mai multe țări își trimit sateliţii pe orbită, proliferarea capacităților aerospațiale aduce și noi riscuri. „E inevitabil și vom vedea conflicte care se mută în spațiu”, spune Michael Schmitt, expert în acest domeniu .

Schmitt, profesor de drept internațional public, la University of Exeter, este un membru cheie al unui consorțiu internațional de experți spațiali, militari și în drept, care au creat Woomera Manual on the International Law of Military Space Ope rations (Manualul Woomera privind Dreptul Internaţional în Operaţiunile Militare din Spaţiul Cosmic), care doreşte să instituie un cadru legal pentru conflictele spațiale.

 

Necesitatea existenţei unor legi spaţiale

Războiul în cosmos nu va fi periculos doar pentru țările implicate. Resturile de pe orbită pot afecta sateliții existenți, pot face anumite zone nenavigabile şi astfel se poate limita accesul tuturor la spațiul cosmic. Ne bazăm mai mult decât am crede pe sateliți, iar asta ne pune în pericol, dacă un număr mare de astfel de dispozitive ar fi distruse, subliniază experţii în domeniu.

Pe măsură ce armatele puternice de pe planetă se pregătesc pentru bătălii spațiale, experții în drept internațional trebuie să clarifice legile necesare. Fără reguli cu privire la modul în care poate fi prevenit un atac spațial, cum are loc un asemenea eveniment sau cine repară şi plăteşte ce s-a distrus în război, spațiul cosmic s-ar putea transforma într-un adevărat Vest Sălbatic.

 

„Războiul Stelelor“ a ruinat URSS

Strategic Defense Initiative – Iniţiativa Strategică de Apărare – a fost un program militar lansat de Ronald Reagan în 23 martie 1983. Proiectul prevedea instalarea în spaţiul cosmic a unui scut anti-rachetă alcătuit din sateliţi purtători de baterii de lansatoare, dotate cu radare şi lasere, de aici supranumele de „Războiul Stelelor“. SUA au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari pentru realizarea proiectului. Specialiştii cred că „Războiul Stelelor“ „a pus umărul“ la căderea comunismului, prin atragerea Moscovei într-o nouă cursă a înarmării, care a falimentat URSS.