Evenimentul Zilei > Social > Cosmin Gușă, PREVIZIUNI SUMBRE și DILEME pentru România: „Fiind atât de prost condusă, apare ca o pradă a unora (…)”
Cosmin Gușă, PREVIZIUNI SUMBRE și DILEME pentru România: „Fiind atât de prost condusă, apare ca o pradă a unora (…)”

Cosmin Gușă, PREVIZIUNI SUMBRE și DILEME pentru România: „Fiind atât de prost condusă, apare ca o pradă a unora (…)”

”Țara noastră, având un potenţial geopolitic important, dar fiind atât de prost condusă, apare ca o pradă a unora”, susține consultantul politic Cozmin Guşă care face previziuni nu foarte optimiste pentru România. În plus, acesta a prezicat într-un interviu faptul că, de ceva vreme, România se află pe harta marilor puteri, care nu s-au hotărât, între ele, cine să pună laba pe noi.

Totodată,Cosmin Gușă mai consideră că o disoluţie a Uniunii Europene s-ar putea întâmpla din moment în moment, tabloul european fiind influenţat de alegerile din Germania, Rusia şi China, potrivit interviului realizat de ziariștii de la bursa.ro.

De altfel, consultantul politic nu exclude nici posibilitatea ca România să ajungă să fie guvernată de către un alt stat, reprezentat de una dintre marile puteri.

Redăm câteva pasaje din interviu:

„Reporter: Cum arată ţara noastră pe harta geopolitică globală?

Cozmin Guşă: În ultima vreme, potenţialul României, din punct de vedere geopolitic, în mod absolut a crescut exponenţial, pentru că aşa "s-au jucat treburile" în lume, nu pentru că am avut noi vreun merit.

Ţara noastră, având potenţial geopolitic, dar fiind atât de prost condusă, apare ca o pradă a unora.

Sunt convins că, de ceva vreme, România se află pe harta marilor puteri, care nu s-au hotărât, între ele, cine să pună laba pe noi. Sigur, SUA sunt partenerul nostru strategic din NATO, există scutul antirachetă, dar, în lipsa investiţiilor directe, de tip economic, americanii nu au încă o opţiune fundamentată şi pe termen lung, în ceea ce priveşte ţara noastră.

Pe de altă parte, există lobby-ul evreiesc, ascuns, cu foarte multe investiţii care se fac şi cu foarte multe discuţii în spatele uşilor închise, între conducerile României şi ale Israelului, şi care privesc, inclusiv, permutarea de populaţie masivă în România, dar nici în această privinţă nu s-a luat încă o decizie.

Rusia nu îndrăzneşte să se uite, prea tare, către noi pentru că România nu are cum să ajungă rusofilă în nici un fel, pe termen scurt şi mediu, şi atunci ar reprezenta un efort prea mare.

Apare China, cu evidenţa economică şi cu o atitudine de tip neutral, însă am nominalizat doar patru dintre puteri.

Nu am vorbit despre Germania, pentru că a pierdut oportunitatea pe care a avut-o până acum un an de zile. Considerentele prin prisma cărora Germania a ratat această şansă ţin de declinul şi aproape iminentul colaps al UE, care este un proiect german. Din acest motiv nu mai putem discuta despre Germania ca un hegemon care s-ar înghesui, acum, la suzeranitatea asupra României.

Reporter: Să ne aşteptăm la disoluţia UE? Dacă da, când?

Cozmin Guşă: Se va întâmpla din zi în zi. Cred că lucrurile vor deveni mai evidente după luna martie.

Eu am enumerat, tot timpul, un şir de trei evenimente care vor marca viitorul UE, în mod consecutiv. Este vorba despre alegerile din Germania care au trecut – şi aţi văzut că s-au încheiat prost pentru cancelarul Angela Merkel -, despre alegerile de la vârful Partidului Comunist Chinez – şi aţi văzut cât de importante şi de generatoare de strategii sunt deciziile care s-au luat acolo -, respectiv despre alegerile din Rusia, din luna martie.

După ce se vor finaliza şi acestea, treburile în interiorul UE se vor precipita şi, într-adevăr, de la zi la zi, ne vom gândi dacă ne mai ţinem banii în euro, în dolari sau în lei.

(…)

 

Reporter: Dacă România ar fi un "paşalâc", pe cine aţi prefera, ca suzeran, dintre Rusia, SUA, China, Israel sau Marea Britanie, care, de altfel, a iniţiat Brexitul?

Cozmin Guşă: Eu mi-aş dori ceea ce mi-am dorit dintotdeauna, să putem să avem acces la o treaptă în plus de prosperitate, deoarece alte niveluri de salarizare, altă infrastructură, preţuri mai mici la bunurile de consum, ne-ar da posibilitatea să ne mai relaxăm.

România are potenţial, iar din punctul acesta de vedere, al portretului robot şi al celor care ar fi dispuşi foarte repede să investească, şi în condiţii paritare sau minoritare, nu avem altă mare putere pe moment decât China. Oricare alta care ar dori să-şi investească aici capitalul, ar vrea să o facă precum cei de la OMV, care au venit şi au luat Petromul în braţe, iar decizia românească nu a contat şi au făcut profituri de miliarde, pe care le-au externalizat.

Pentru mine este evident că investiţii majore din SUA, care ar fi fost de preferat, nu vor veni în România, pentru că Statele Unite se află într-un puternic război intern şi, indiferent de cine îl va câştiga, zona lor de debuşeu economic va fi, de urgenţă, continentul american (America de Nord şi de Sud), şi conform unor înţelegeri subterane.

Nu avem nevoie de ruşi pe teritoriul ţării, deoarece ei manevrează proiecte mult mai mari decât cele pe care ni le dorim noi şi nici nu au această forţă de investiţie.

Când vor veni să investească, chinezii pot să vină măcar cu acele proiecte de infrastructură, de la cea rutieră până la îmbunătăţirea celei energetice, în calitate de parteneri, care să ne asigure nouă ceea ce tot visăm de atâta timp.

Această infrastructură de tip energetic într-o ţară aproape independentă energetic, cum este România, are o valoare mare de întrebuinţare.

Într-o altă ţară, care nu are independenţă energetică şi nu poate să devină hub regional, infrastructura de acest tip nu este atât de importantă, ca să nu mai vorbim de infrastructura rutieră, care e visul românilor de generaţii, şi pe care chinezii ar putea să o rezolve rapid.

Reporter: Dar dacă am intra în Commonwealth?

Comunitatea Naţiunilor (Commonwealth) este o organizaţie interguvernamentală a 53 de state membre independente, autonome, beneficiind doar de comunitatea de interese. Nici un guvern al Commonwealthului nu exercită putere unul asupra altuia, aşa cum se întâmplă într-o uniune politică.

Cozmin Guşă: Commonwealth este un aspect asupra căruia trebuie discutat, dar sigur că o ţară care se autodeclară francofonă, de atâta timp, cum suntem noi, nu prea poate să aibă legături cu Commonwealth.

Ţara noastră se află într-un univers geopolitic concentraţionar şi, din cauză că a căzut prea multe etaje cu liftul, nu mai poate să ia o decizie de sine stătătoare.

După cum am şi afirmat anterior, ţara noastră va cădea în mâinile unui suzeran, care poate fi Franţa, pentru că are calităţi, care putea fi Germania, dar şi-a pierdut oportunitatea, sau ar putea fi altă ţară, dar noi nu vom avea ce să negociem aici, ci doar vom fi chemaţi şi ni se va comunica rezultatul”, a declarat consulntul politic în cadrul interviului.

Întreg materialul poate fi citit pe site-ul bursa.ro!