Coșmarul nu a trecut odată cu COVID-19: abia începe!

Coșmarul nu a trecut odată cu COVID-19: abia începe!

Premierul britanic Boris Johnson a promis că, odată încheiată criza coronavirusului, intenționează să „recontruiască mai bine”, pentru generațiile viitoare.

„Este o expresie atrăgătoare, optimistă și care sună bine, dar pe care nu el a inventat-o”, observă James Delingpole într-un comentariu pentru Breitbart.

Iar semnificația expresiei „build back better” este departe de ceea ce te-ai putea aștepta de la un om politic votat în proporție covârșitoare de electoratul conservator.

„Mulți dintre cei care au votat cu Boris în speranța că este conservator ar putea spera că «build back better» înseamnă lucruri precum frumusețe estetică, durabilitate, eficiență a costurilor, mai puțin etatism stângaci și mai mult spirit antreprenorial privat, impozite mai mici și mai multă libertate”, scrie Delingpole.

Din nefericire, semnificația expresiei folosite de premierul britanic este taman pe dos.

„Să reconstruim mai bine” este o expresie inventată de Organizația Națiunilor Unite și care înseamnă în realitate mai multă globalizare, mai multe taxe verzi, reglementări și birocrație, mai multăp energie scumpă, mai multe politici identitare (sexism, rasism, feminism, LGBT-ism), mai mult corporatism și, bineînțeles, mai puțină libertate și spirit antreprenorial.

„Mulțumim, Boris. Exact de asta aveam nevoie ca să ieșim din rahatul în care ne-ai ajutat să intrăm, ținându-ne închiși mult mai mult decât era necesar”, scrie editorialistul lui Breitbart.

După care enumeră câteva exemple în care „build back better” a fost folosită, de către cine și în ce context.

Programul de Mediu al ONU (UNEP): „Să reconstruim mai bine. De ce trebuie să ne gândim la generațiile viitoare.”

UNEP-Inițiativa Financiară: „...nu sunt lăsate deoparte nici modalitățile prin care sectorul bancar poate să devină mai «incluziv», în timp ce economiile își revin din criză și reconstruiesc mai bine.”

We Mean Business Coalition (grup de ONG-uri care exercită presiuni asupra companiilor pentru a-și reduce emisiile de carbon) prezintă o listă a „companiilor care solicită guvernului să reconstruiască mai bine după COVID-19”.

Friends of Earth, Europe: „Consiliul UE: Guvernele trebuie să acționeze împreună pentru a reconstrui mai bine.”

Africa: „Africa poate reconstrui mai bine, după COVID-19. Ghidurile noastre cadru pentru o reluare mai bună și mai durabilă sunt programul de dezvoltare durabilă și acordul de la Paris privind schimbarea climatică.”

Articolul „Este timpul să vorbim despre un nou acord verde feminist” pe site-ul Open Democracy”: „Să reconstruim mai bine, înseamnă să construim altfel. Avem nevoie de o «refacere curcubeu».”

Articolul „Schimbarea climatică: Poate criza coronavirusului să incite la o refacere verde?”: „Izolarea COVID-19 a redus emisiile de gaze care schimbă clima – deocamdată. Însă unele guverne vor să meargă mai departe, cu planuri de relansare economică pentru a dinamiza industriile cu emisii mici de carbon. Sloganul lor este: Să recontruim mai bine. Vor reuși?”

Iar James Delingpole își încheie apoteotic comentariul:

„Dacă credeați că coșmarul se va încheia odată trecută frica de COVID-19, scoateți-vă asta din minte: abia începe.

„Verzii și globaliștii nu au de gând să lase să se iroseacă o criză. Este momentul pe care îl așteptau. Și să nu sperați la multă rezistență din partea politicienilor – chiar a celor care poartă eticheta «conservator» - ca Boris Johnson. Ei fac parte din problemă.”