Coșmarul bolnavilor de cancer. Pacienții pe care nu îi vrea nimeni
- Lucian Ionescu
- 8 august 2020, 15:03
Situația epidemiologică din țară a modificat foarte mult activitatea din spitalele care nu tratează COVID-19.
Situația cea mai dramatică este la spitalele oncologice, unde listele de așteptare se întind pe câteva săptămâni.
La Institutul Oncologic București activitatea s-a redus la jumătate.
Aici sunt tratați anual aproximativ 25.000 de bolnavi de cancer veniți din toată țara.
Bolnavii vin pentru operații, radioterapie și chimioterapie. Numai că în acest an, lucrurile s-au schimat din cauza noului coronavirus. Capacitatea institutului este de 600 de paturi. Acum, din cauza măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, mai sunt disponibile doar puțin peste 250.
În curtea spitalului s-au montat corturi pentru cei infectați cu coronavirus.
Lângă corturi sunt două containere, locuri de izolare pentru cei care vin să se interneze. Triajul se face în holul mare.
Nimeni nu intră și nu beneficiază de tratamentul oncologic dacă testul Covid nu este negativ.
Testul îți dă sau îți ia șansa la tratament. După testare, ți se deschid două drumuri: mergi să fii tratat, dacă ești negativ sau iei calea saloanelor de izolare.
Camere care altădată erau pline de bolnavi veniți la tratament au acum paturi goale. Comparativ cu anul trecut, intervențiile sunt la jumătate.
Bogdan Tănase, director medical IOB: „Activitatea chirurgicală ne-am menținut-o și în pandemie, în condiții de siguranță pentru pacienți. Presiunea lor e mare, sunt mulți programați la intervenții, trebuie găsită o balanță între siguranța lor și faptul că trebuie să le dăm tratamentul de care e nevoie, însă peste criteriile epidemiologice nu putem trece".
„Multe spitale non-Covid au tendința de a trimite la noi pacienți oncologici, să zicem că le depășesc competențele, dar nu e chiar așa. Trimit la noi fără biopsie, noi facem demersurile. Spitalele au capacitatea de a o face dar nu doresc să se ocupe de ei, și ne încărcăm cu niște pacienți pe care nu îi vrea nimeni în aceste condiții de pandemie", a mai spus medicul Bogdan Tănase.
Urmările vremurilor pe care le trăim se vor răsfrânge în viața bolnavilor de cancer peste câteva luni. Medicii îi ajută, dar nu pot să construiască spitale noi si nici să aducă alți specialiști care să îi îngrijească peste noapte. Nici nu pot să le ofere tuturor tratament la timp, potrivit digi24.ro