Coșmar pentru chiriași. Se poate ajunge la o măsură extremă: executarea silită

Bloc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Proprietarii de apartamente sunt îndreptățiți să vină cu un pachet de reguli pentru chiriași. Prin contractul semnat între părți, aceștia din urmă au obligația să se respecte și să accepte consecințele dacă nu țin cont de ele. La rândul lor, locatarii au propriile cerințe în relația cu proprietarul. Acestea nu sunt valabile doar în cazul celor care stau la bloc.

Obligații pentru proprietari

Traiul la bloc presupune respectarea vecinilor, a curățeniei și a regulamentului comun. Proprietarii de apartamente și chiriașii trebuie să țină cont de toate cerințele asociației. De asemenea, cei care își închiriază locuințe sunt obligați să acorde atenție solicitărilor și drepturilor chiriașilor.

Există numeroase situații în care proprietarii fac „vizite” neanunțate în apartamentul sau garsoniera închiriată, atât în prezența chiriașilor, cât și în lipsa lor. O astfel de practică le poate aduce mari probleme cu legea.

Ce drepturi au chiriașii

Raportul dintre chiriasi si proprietari, este reglementat de Noul Cod Civil. Conform acestuia, o locuință poate fi închiriată pe o durată re 49 de ani. La predarea chiriașilor, apartamentul sau garsoniera trebuie să fie în stare corespunzătoare.

Bloc. Sursă foto: Pixabay

Astfel, locatarul se angajează să păstreze locuința în forma respectivă. 

De asemenea, legea prevede va reparațiile care apar pe parcurs să fie asigurate de proprietari. În anumite situații, acestea pot fi suportate de chiriași

„La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de timp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat”, susține avocata Liliana Grădinaru, arată Avocat.net.

Chiriașii pot fi executați silit

Cei care închiriază un apartament la bloc pot ajunge la conflicte majore cu  vecinii sau cu chiriașii. Puțini știu că locatarii pot ajunge în situația se a fi executați silit în baza contractului de închiriere. Conform articolului 1798 din Noul cod civil, „contractele de locatiune încheiate prin înscris sub semnătură privată, care au fost înregistrate la organele fiscale constituie titluri executorii pentru plata chiriei”.