Editura Evenimentul si Capital

TUPEU. Primarului din Ramnicu Vâlcea, acuzat de o şpagă de 20.000 de euro: "Nu am cerut niciodată ceva pentru mine, tot ce am făcut a fost pentru oraş"

06emilian
Autor: | | 2 Comentarii | 675 Vizualizari

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a declarat miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), că nu a cerut niciodată ceva pentru sine şi că tot ce a făcut sau a solicitat cât a fost primarul oraşului a fost numai pentru locuitorii acestuia.

Update ora 15.25 Frâncu a dorit să adauge elemente noi la declaraţiile date anterior, pe care a spus că le menţine, însă vrea să menţioneze câteva aspecte. El a susţinut că este greşit reţinut de procurori că proiectul despre care este vorba în dosar ar fi fost semnat pe perioada mandatului său iar concursul câştigat de doi arhitecţi în vederea reorganizării şi amenajării spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea nu a avut loc în ianuarie 2013, ci în mai 2012, când funcţia de primar era ocupată de altcineva. "La şedinţa din 19 ianuarie 2013, arhitecţii au spus că valoarea totală a investiţiei pentru întregul proiect este de 5 milioane de euro, din care 3% - respectiv 150.000 euro - revenea acestora pentru proiectare, şi nu 200.000 de euro, aşa cum se menţionează în rechizitoriu", a spus Emilian Frâncu. El a mai amintit că pe data de 31 ianuarie a sosit un e-mail la Primărie de la cei doi arhitecţi cu patru variante de proiecte, cu valori cuprinse între 5 şi 7 milioane de euro iar cei 3% pentru executarea proiectului ar fi însemnat între 150.000 şi 210.000 de euro. "Pe 11 aprilie am făcut plata a 3 miliarde de lei vechi, dar pe 12 aprilie a venit borderoul pe a doua ordonanţă de plată şi, având în vedere că sumele erau deja foarte mari şi plătite în avans şi că trebuia plătită şi căldura oraşului, am refuzat să acord şi banii pentru a doua plată, care mai era şi în avans", a afirmat Frâncu. El a mai declarat că a convenit cu cei doi arhitecţi să se ocupe aceştia de promovarea proiectului, pentru care a acordat 50.000 RON, urmând ca cei doi să aleagă dacă vor apela la o agenţie de publicitate sau vor promova proiectul la o televiziune locală. Avocaţii lui Emilian Frâncu au cerut audierea mai multor martori care nu au fost audiaţi pe fond şi reaudierea altora şi, în plus, efectuarea unei expertize tehnice a suportului înregistrării ambientale efectuate de procurorii anticorupţie în acest caz. Judecătorul CAB a admis numai audierea martorului Liviu Miftode, şeful Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea, şi a respins celelalte cereri. Următorul termen a fost stabilit pentru 19 martie, când urmează să fie citat pentru audiere Liviu Miftode. Procesul

Primarul PNL al ora­șului Râmnicu-Vâlcea, Emilian Frâncu (57 de ani), a scăpat de executarea unei condamnări de 4 ani de închisoare pentru luare de mită datorită carierei sale de politician liberal.

  • Judecătoarea blândă cu șpăgarii. Cariera de membru PNL l-a scăpat de pușcărie pe primarul din Râmnicu-Vâlcea

Suspendat pe șapte rânduri

Motivarea judecătoarei Florentina Vasilăţeanu de la Tribunalul București, publicată săptămâna trecută, arată pe 37 de pagini că toate probele aduse de DNA împotriva lui Frâncu confirmă că edilul a cerut 20.000 de euro șpagă, flagrantul și luarea de mită. În plus, judecătoarea a reţinut, la solicitarea procurorului DNA, forma agravantă a mitei. Verdictul: 4 ani de închisoare! Totuși, pe doar șapte rânduri, Florentina Vasilăţeanu a suspendat executarea pedepsei și a decis punerea de îndată în libertate a lui Frâncu.

  • Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru corupţie

„Astfel, văzând actele în circumstanţiere depuse la dosar, referitoare la activitatea inculpatului pe plan politic, social, obștesc, ţinând totodată cont de actele medicale depuse la dosar, din care rezultă o stare de sănătate precară, de personalitatea inculpatului, conturată de buna reputație și pregătire profesională, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea pedepsei în regim de detenţie, urmând a fi suspendată sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 7 ani,” a motivat Vasilăţeanu. DNA a contestat decizia și cere o sentinţă cu executare.

Eliberat

Frâncu, care era arestat din 26 aprilie, a fost eliberat în aceeași zi în care s-a dat sentința, pe 17 septembrie. Frâncu a fost ales primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea în iunie 2012. Anterior a fost consilier județean (2000-2004), deputat (2004-2008) și senator (2008-2012). Activitatea politică a edilului a fost doar în două partide, Alianţa Civică (AC) și PNL. În perioada 1992 - 1993, Frâncu a fost membru al AC, iar între 1993 și 1998 a fost chiar președinte al AC Vâlcea.

Promovat în Parlament

Ulterior, din 1998 până în 2001 a fost vicepreședinte PNL Vâlcea, în urma fuziunii dintre cele două formaţiuni. Din 2001 și până în 2009 a fost președinte al PNL Vâlcea. Din 2007, a fost membru în Biroul Politic Central al PNL. Procurorii DNA l-au acuzat pe Frâncu că a cerut de la un cabinet de arhitectură suma de 20.000 de euro, 10% dintr-un contract de 200.000 de euro care avea ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane și a unui pasaj pietonal în Râmnicu-Vâlcea.

Denunțul la DNA

Marele regret al lui Nicolae Ceausescu, inainte de MOARTE! Nu a apucat: Acum ma TERMINA el

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI