Editura Evenimentul si Capital

Corupție cu epoleți. Generalul Ioan Sîrbu, contracte cu dedicație la Spitalul Militar

Generalul Ioan Sîrbu
Autor: | | 12 Comentarii | 9127 Vizualizari

Fost șef al Direcției Medicale din Ministerul Apărării Naționale și fost șef la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, generalul Ioan Sîrbu a achiziționat din banii spitalului un aparat scump care nu a fost folosit nici măcar o oră, conform unor surse medicale militare

Trecutul îl ajunge din urmă pe generalul de brigadă, medicul Ioan Sîrbu. Conform mai multor documente intrate în posesia „Evenimentului zilei”, în anul 2008, pe când era comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (S.U.U.M.C.) „Dr. Carol Davila”, generalul de brigadă Ioan Sîrbu a solicitat în regim de urgență achiziționarea unui sistem CAD/ CAM pentru reconstrucție dentară. Aparatul avea o valoare estimată de 200.147,69 de euro fără TVA, respectiv 800.590, 76 lei fără TVA.

Bani aruncați pe un aparat nefolosit niciodată

Auditul efectuat a stabilit că generalul a formulat cererea fără a avea o fundamentare economică cu privire la necesitatea, utilitatea și rentabilitatea aparatului ultraperformant. Demersul lui s-a finalizat cu achiziționarea produsului de către autoritatea contractantă, cu prețul de 951.998, 81 lei(cu TVA inclus), obținut în urma unei licitații publice.

Odată cumpărat pentru Secția din spital condusă de generalul Sîrbu, aparatul de lux nu a fost însă utilizat nici măcar o oră, de cel care a insistat pentru achiziționarea lui - în fapt un sistem de implantologie ce se adresează centrelor clinice private. Surse militare mai arată că, în timp ce banii au fost aruncați astfel pe fereastră, în acele momente exista o mare nevoie de a fi efectuate investiții în: reabilitarea clădirilor expertizate cu risc seismic; achiziționarea de aparatură medicială nouă, mai ales că ultimele achiziții în acest sens fuseseră făcute în anul 1999.

Expirat și prăfuit

În prezent, aparatul este ieșit din garanție, consumabilele au expirat și repunerea acestuia în stare de funcționare necesită costuri suplimentare (aproximativ 20.000 de euro) din partea spitalului, acestea fiind la estimate la 20.000 de euro.

Șeful Direcției financiarcontabile n-a semnat

În data de 06.10.2008, comandantul SUUMC, generalul-medic Ioan Sîrbu, a cerut ministrului Apărării Naționale să-i aprobe repartizarea sumei de 5.140.000 lei din veniturile proprii ale MApN, pentru achiziționarea unor echipamente medicale, justificând că suma respectivă fusese anterior alocată pentru achiziția unui computer tomograf, achiziționat, în final, din fonduri de la bugetul de stat. Lista a fost aprobată de ministru, însă șeful Direcției financiar-contabile nu și-a pus semnătura, existând diferențe între raportul prin care s-a făcut solicitarea și listă, cu referire la sursa banilor pentru achiziție.

Surse militare: Contractele pe trei ani, verifi cate de DNA

Conform documentului intrat în posesia EVZ, în urma auditului s-a stabilit că sub comanda generalului Ioan Sîrbu, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a încheiat, în perioada 2006-2009, contracte cu societăți comerciale „în detrimentul instituției”. Concret, din documentele analizate au rezultat următoarele: ●

Spațiul propus pentru închiriere nu a fost disponibil la data inițierii procedurii;

● Sunt diferențe între conținutul caietelor de sarcini întocmite de către specialiști și contractele de închiriere semnate de către generalul Sîrbu Ioan;

● A fost omisă prevederea actualizării lunare a valorii chiriei cu indicele de inflație;

● Nu a fost constituită garanția de bună execuție;

● Nu au fost aplicate penalități de întârziere. Contractele încheiate de S.U.U.M.C. în perioada 2006-2009 fac obiectul cercetării de către Direcția Națională Anticorupție, susțin surse militare.

Contractul a fost atribuit către SC Dental Partners SRL

În schimb a fost identificată o altă listă de investiții, aprobată de ministrul Apărării Naționale și semnată de șeful Direcției financiar-contabile, întocmită pentru subcapitolul 60.10.02 „Apărare națională”, care are înscris ca număr de înregistrare A8446/2008. La pct. II.2 din listă este scris „Sistem CAD/CAM pentru reconstrucție dentară”, 1 buc. cu o valoare unitară 952.703 lei.


FOTO: Pentru a repune în funcțiune aparatul ultraperformant, spitalul trebuie să plătească 20.000 de euro FOTO: EVZOferta nu respectă cerințele documentației

Așa cum rezultă din Raportul procedurii de atribuire, a fost propusă atribuirea contractului S.C. Dental Partners S.R.L., motivând că a fost primită o singură ofertă admisibilă. Echipa de audit a constatat că autoritatea contractantă nu a transmis, după evaluarea inițială a ofertelor, invitație de participare, pentru ca ofertantul să prezinte un preț nou, în cadrul etapei finale de licitație electronică. De asemenea, auditul a mai stabilit că oferta S.C. Dental Partners S.R.L. nu respectă în totalitate cerințele documentației de atribuire, fiind încălcate mai multe din ele. „Propunerea tehnică a S.C. Dental Partners S.R.L. nu conține elemente care să demonstreze conformitatea cu specificațiile tehnice, în sensul că nu există un angajament al operatorului economic privind instruirea gratuită a personalului tehnic și medical”. În plus, procesul-verbal de punere în funcțiune a echipamentului atestă fapte nereale, fiind consemnat că „în perioada 22.12.2008 au fost efectuate probele tehnologice ale utilajelor și instalațiilor aferente capacității pentru exploatarea normală a instalațiilor și utilajelor tehnologice și asigurarea calității produselor, conform documentației din Dosarul de achiziție”. În realitate, din analiza jurnalelor softului sistemului de reconstrucție, precum și a capturile de ecran cu detalierea operațiunilor efectuate, se constată că în acea zi nu există rapoarte de activitate.

Medicul este suspectat de trafic de influență și abuz în serviciu

Reamintim că, în octombrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa, printr-un comunicat de presă, că a sesizat procurorii să facă verificări privind săvârșirea de către Ioan Sîrbu a infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu.

Inspectorii de integritate au reținut că, în perioada 2010-2014, Ioan Sîrbu a efectuat în timpul programului de lucru de la MApN activitate didactică la sediul Spitalului Militar Central, în baza unor contracte de colaborare. Acestea au fost încheiate între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” şi Spitalul Militar Central, Ioan Sîrbu fiind nominalizat să desfăşoare activitate didactică în spital de către conducerea Universităţii de Medicină, deşi nu a deţinut şi nu deţine funcţii în cadrul spitalului universitar.

Denise Rifai de la Realitatea, replica dura pentru Liviu Dragnea: Haideti la baie sa-mi aratati...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:41 News alert: TOADER îi va ALEGE lui KOVESI subalternul, dacă va câștiga postul. „Trimit propunerile la Bruxelles!” 21:04 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!” 21:03 Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi A FOST IMPLICATĂ în aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. DEZVĂLUIRI ŞOCANTE ale fostului preşedinte Traian Băsescu 20:53 Sebastian Ghiță o ÎNFUNDĂ pe Kovesi în propriile minciuni: „Kovesi a avut nevoie de bani în plus și mi-a cerut.” 20:40 Nicolae Popa aruncă BOMBA despre extrădarea sa: „Traian Băsescu a fost implicat! Să plătească și el și Kovesi!” AMĂNUNTE INCENDIARE 20:05 Kovesi, fără SPP și salon oficial. FOTOGRAFIA care spune TOTUL despre fosta șefă a DNA 18:03 Un politician important detonează BOMBA în STATUL PARALEL: „Coldea planifica și dădea comanda, iar Kovesi executa.” 23:12 Ce spune Poliția Română despre dosarul anti-Kovesi 22:31 Scrisoarea de RECOMANDARE a Laurei Codruţa Kovesi trimisă Parlamentului European 18:27 Stare de ALERTĂ în Rusia. O clădire a Universității Sankt Petersburg s-a PRĂBUȘIT și mai multe persoane sunt PRINSE sub dărâmături. Breaking News 16:22 Turcescu: „Kovesi ar putea candida la prezidențiale" 11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news