Corupție la Bruxelles, în inima Uniunii Europene. Autoritățile belgiene investighează posibile acuzații privind intervenția Rusiei în organizarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie.
Premierul belgian Alexander De Croo a anunțat că autoritățile de la Bruxelles au demarat o anchetă pe acest subiect. Sunt vizați politicieni din mai multe state UE care ar fi primit bani din Rusia.
Corupție dată în vileag la Bruxelles
Premierul belgian Alexander De Croo a precizat că ancheta are în vedere o presupusă intervenție a Rusiei în alegerile la nivel european. Scopul este ca în Parlamentul de la Bruxelles să ajungă politicieni favorabili regimului de la Moscova. Oficialul belgian a precizat că ancheta are la bază date furnizate de serviciul de informații al țării. Premierul susține că există o rețea de corupție care încearcă să submineze sprijinul pentru Ucraina
„Serviciile de informații belgiene au confirmat existența unor rețele de interferență pro-ruse cu activități în mai multe țări europene și, de asemenea, aici, în Belgia”, a spus De Croo, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene.
De Croo a spus că agențiile belgiene lucrează îndeaproape cu autoritățile cehe care au descoperit o operațiune de influență pro-rusă. Premierul a spus că ancheta a arătat că membrii Parlamentului European au fost abordați cu bani pentru a promova propaganda rusă.
„Potrivit serviciului nostru de informații, obiectivele Moscovei sunt foarte clare. Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidați pro-ruși în Parlamentul European și de a consolida o anumită narațiune pro-rusă în acea instituție”, a precizat premierul belgian.
Rusia vrea să influențeze Parlamentul European
În perioada 6-9 iunie au fost programate alegeri pentru Parlamentul European în toate statele membre ale Uniunii. În acest context, De Croo a spus că obiectivul rușilor este evident. Moscova își dorește slăbirea sprijinului european pentru Ucraina, în contextul războiului care durează de doi ani.
Iar pentru aceasta apelează la acte de corupție menite să schimbe percepția politicienilor de la Bruxelles.
Națiunile UE au alocat miliarde de euro Ucrainei și cantități semnificative de arme și muniție. De asemenea, oficialii europeni au impus sancțiuni împotriva oficialilor ruși de rang înalt, inclusiv a dictatorului Vladimir Putin. Sancțiunile vizează bănci, companii din diferite sectoare, inclusiv cel energetic, după invazia la scară largă din februarie 2022.
Pe măsură ce războiul se prelungește sprijinul european a început să scadă, fiind din ce în ce mai greu de susținut. Mai ales că
Politicieni cercetați pentru corupție
Acuzațiile venite de la Bruxelles vizează politicieni din mai multe state europene. Este vorba despre persoane din Franța, Ungaria, Polonia, Germania, Cehia sau Olanda. Există indicii cu privire la corupție, însă tranzacțiile sunt greu de urmărit. În Germania, conform informațiilor, Rusia a apelat la partidul de extremă dreaptă AfD. Premierul De Croo a confirmat că „plățile în numerar nu au avut loc în Belgia”
Ungaria, considerată calul troian al lui Putin în Uniunea Europeană, s-a opus în mai multe rânduri alocării de ajutoare Ucrainei. Mai mult, Viktor Orban cere să se facă presiuni asupra Ucrainei ca să accepte condițiile de pace impuse de Rusia.
„Sunt preocupări serioase și de aceea am luat măsuri. Nu putem permite acest tip de amenințare rusă în mijlocul nostru. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm atât la nivel național, cât și la nivelul UE”, a spus premierul De Croo.
El nu a oferit alte detalii despre cine ar putea fi suspectat. Autoritățile belgiene au descoperit, în trecut, o altă operațiune de trafic de influență la Parlamentul European. Acest caz a implicat oficiali din Qatar, deși guvernul emiratului a respins acuzațiile de corupție.