Corpul de Control al premierului sesizează DNA pentru nereguli la CNAS

Corpul de Control al premierului sesizează DNA pentru nereguli la CNAS

DNA va fi sesizată de Corpul de Control al premierului asupra unor posibile fapte de natură penală constatate în cadrul unei acţiuni de control privind activitatea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

Perioada supusă controlului a fost 1 ianuarie 2009-31 martie 2012, respectiv până la 30 septembrie 2012 pentru verificările efectuate cu privire la gestionarea contribuţiei datorate de deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor. A fost verificat modul de îndeplinire a atribuţiilor de către conducerea şi personalul Casei şi a respectării dispoziţiilor legale referitoare la angajarea şi efectuarea cheltuielilor la achiziţiile publice, precum şi prevederile legale privind managementul resurselor umane. În luna mai, premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Lucian Duţă de la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi l-a acuzat pe acesta că, înainte de a demisiona, a înaintat facturile de încasare a taxei claw-back, generând un risc al lipsei de medicamente. Din cauza modului defectuos în care reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii şi-au exercitat atribuţiile de serviciu privind realizarea unei evidenţe a plătitorilor contribuţiei trimestriale, nu au fost încasate venituri în sumă totală de 189,7 milioane lei, reprezentând contribuţii trimestriale aferente perioadei trimestrul IV 2009- trimestrul III 2010. Inspectorii mai arată că, întrucât în perioada 25 martie 2011-31 martie 2012, Molnar Geza, consilier în Ministerul Sănătăţii, era membru atât în cadrul Consiliului de Administratie al CNAS, cât şi în cadrul Consiliului de Administraţie al companiei Antibiotice Iaşi, a fost încălcată norma imperativă din Legea 95/2006 care interzice membrilor CA al CNAS să deţină funcţii în cadrul societăţilor comerciale cu profil farmaceutic. În acest caz, inspectorii Corpului de Control vor sesiza Agentia Naţionala de Integritate (ANI) pentru verificarea aspectelor constatate. CITIŢI ŞI: Alţi doi medici arestaţi în scandalul reţetelor false

S-A SPART BUBA. Alţi 12 medici şi farmacişti urmăriţi penal în DOSARUL REŢETELOR FALSE EXCLUSIV. La "FABRICA" DE REŢETE FALSE lucrează MEDICI RENUMIŢI Dosarul reţetelor false: "Am reuşit în sfârşit cu reţetele de pe noiembrie să sar de 5.000 de bonuri şi am chiuit toţi"