Corpul de Control al MAI a finalizat ancheta la Garda de Coastă. Sistemul SCOMAR, perfect funcțional. Modernizare de 4,5 milioane euro

Corpul de Control al MAI a finalizat ancheta la Garda de Coastă. Sistemul SCOMAR, perfect funcțional. Modernizare de 4,5 milioane euro

SCOMAR, sistemul prin care Garda de Coastă supraveghează frontiera maritimă română, funcționează non stop, zeci de polițiști de frontieră din centrul integrat de comandă asigurând permanent desfășurarea activităților. După apariția în presă a unor informații conform cărora sistemul ar fi suferit defecțiuni suspecte, în Delta Dunării, în contextul capturii de peste o tonă de cocaină, la Sfântu Gheorghe, ministrul de Interne, Carmen Dan, a dispus Corpului de Control efectuarea unei anchete la SCOMAR.

Corpul de Control al Ministerului de Interne și-a încheiat verificările la SCOMAR, prezentându-i ministrului Carmen Dan rezultatul, care va fi făcut public. Șeful Gărzii de Coastă, comisar șef Cristian Cicu, a evitat să comenteze rezultatul controlului însă a confirmat, pentru EVZ, că “ da, s-au făcut verificări, în sensul acesta, ca să se elimine orice fel de vorbe aruncate pe la colțuri”. Vorbele la care face referire șeful polițiștilor de frontieră din Dobrogea sunt informații apărute în presă care suspectau funcționarea defectuoasă a sistemului SCOMAR, sugerând că unii angajați ai Gărzii de Coastă ar ști cum să închidă ochii la contrabandă sau braconaj. Mai rău, după găsirea unei tone de cocaină într-o barcă răsturnată la Sfântu Gheorghe, polițiștii de frontieră  nu i–ar fi “observat” în sistem  pe ocupanții ambarcațiunilor care au tranzitat zona.

“Sistemul SCOMAR funcționează non stop, nu este ceva ce poate fi oprit. Este un dispozitiv complex format dintr-o sumedenie de senzori și nu pot fi opriți. Poliția de Frontieră a prezentat un factor cheie în instrumentarea cazului și în elucidarea celor mai imporante aspecte ale cazului. Nu știu de unde a pornit isteria asta, că nu a funcționat”, a declarat, pentru EVZ, comisarul șef Cristian Cicu. Colegii lui din SCOMAR, au fost însă “ieșiri” mai categorice. Pe rețelele de socializare, angajații SCOMAR nu s-au ferit să spună că au fost difuzate informații eronate. Ei ironizeazaă chiar presa, care ar fi  speculat că SCOMAR-ul  poate fi scos din priză cu anumite scopuri. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

“Orice priză anulezi sau orice "aparat" scoți din priză, nu doar că se identifică în aceeași secundă și știu de asta, simultan, mai mulți polițiști de frontieră, dar se suplimentează automat și de celelalte echipamente. Și dacă există o defecțiune tehnică, ce poate exista vreodată în mod natural oriunde, nu înseamnă că eu stau degeaba! Echipamentele ce preiau sarcina unei defecțiuni, chiar dacă sunt suficiente pentru suplimentare, sporesc și mai mult atenția mea, și a altor colegi! În aceste condiții, activitatea mea devine mai complexă decât de obicei și este destul de importantă!”, postează o angajată la Centrul de Comandă SCOMAR, explicând că are 40 de colegi care operează non stop acest sistem. Iar un alt polițist de frontieră comentează pe facebook. “Presa nu știe sau nu vrea să știe că noi poate stăm și câte 17 ore în obiectiv, nu știe cum se stă în panda la buza digului, pe burtă, și să-ți bată apă în bocanci, nu știe la ce deficit de personal e, dar noi tot reușim să ne facem treaba cu o motivație minimă”.

 

La începutul lunii martie 2019, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, comisar șef Adrian Popescu, anunța, la Constanța, că sistemnul SCOMAR va fi modernizat, urmând să fie achiziționate softuri și senzori noi: ”Sunt contracte pe care le avem, în curs de semnare, pe segmentul de mentenanță a Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului de la Marea Neagră, denumit mai simplu SCOMAR.  De asemenea modernizarea sistemului SCOMAR pe un proiect care însumează 4,5 milioane de euro, pe care deja l-am inițiat în vederea semnării contractului de finanțare.”

 

Bulgaria nu dispune de un sistem SCOMAR, polițiștii de frontieră de acolo folosindu-se de radare și camere de supraveghere, pe sectoare. “Diferența între ce are Garda de Coastă și ce au bulgarii este că la noi toată informația este integrată într-un centru de comandă. Deci tot ce circulă prin zona de competență, se vede într-u singur loc. Și sunt operatori în fața consolelor care lucrează non stop. Bulgarii nu au ceva integrat”, a explicat șeful Gărzii de Coastă, comisarul șef Laurențiu Cristian Cicu.