Poliţia din Hong Kong se află luni în căutarea unor bărbaţi care au participat la un jaf armat în urma căruia au sustras hârtie igienică, pe fundalul unei crize a aprovizionării cu acest produs, provocată de epidemia de coronavirus, informează AFP.
De peste zece zile, hârtia igienică a devenit un produs dificil de găsit în Hong Kong, în ciuda asigurărilor date de autorităţi care afirmă că aprovizionarea nu este afectată de epidemia de pneumonie virală.
Supermarketurile nu reuşesc să se alimenteze într-o manieră suficient de rapidă, iar clienţii formează cozi lungi înainte de ora de deschidere a magazinelor. Rafturile, care nu conţin îndeajuns de multă marfă, se golesc într-un timp foarte scurt.
Orezul, pastele, precum şi produsele de curăţenie şi soluţiile hidroalcoolice sunt de asemenea la mare căutare.
Poliţia a anunţat că un şofer de camion a fost jefuit luni dimineaţă de trei bărbaţi, în faţa unui supermarket din Mong Kok, unul dintre cartierele în care acţionează triadele, mafia locală.
„Un curier a fost ameninţat de trei bărbaţi înarmaţi cu cuţite, care au furat pachete cu hârtie igienică în valoare de peste 1.000 de dolari din Hong Kong (119 euro)”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei.
În imaginile transmise de postul de televiziune Now TV apar anchetatori din cadrul poliţiei lângă mai mulţi paleţi conţinând hârtie igienică, în faţa unui supermarket, punctează G4media.ro. Unul dintre aceşti paleţi este pe jumătate gol.
Locuitorii din Hong Kong au fost cuprinşi de o isterie colectivă după apariţia noului coronavirus în China continentală, care le reaminteşte de trauma provocată de SARS (Sindromul Acut Respirator Sever).
Coronavirusul asociat SARS a provocat decesul a aproape 300 de persoane pe acest teritoriu semiautonom în 2002 şi 2003. Autorităţile de la Beijing au avut un răspuns întârziat şi, de atunci, rezidenţii acestui oraş cu peste 7 milioane de locuitori nu mai au încredere în politica sanitară a guvernului local.
Epidemia de coronavirus vine în contextul în care Executivul, fidel Beijingului, se confruntă cu o cotă de popularitate aflată la un minim istoric după luni de manifestaţii pro-democraţie.
Autorităţile au respins zvonurile referitoare la penuria de marfă şi au dat asigurări că aprovizionarea cu produse alimentare şi bunuri de larg consum rămâne constantă.