Coronavirusul nu înseamnă bursa lui Trump sau alte rele din 2020. Sau cel puţin n-ar trebui să însemne

USA TODAY (SUA). Se prea poate să mintă, să păcălească sau să fure, dar el a zguduit Washingtonul şi apoi, uitaţi-vă la bursă. Aceasta (împreună cu ceva ajutor din partea guvernelor străine) este formula echipei preşedintelui Donald Trump pe care ea o consideră drept un "bilet de îmbarcare" în cursa pentru realegerea sa.

Este totodată o logică prin care să fie atraşi independenţii cărora nu le prea pasă de Trump. Dar independenţii, ba chiar şi susţinătorii lui Trump, au o problemă.

Una e să cureţi şi să reduci la tăcere Departamentul Justiţiei, Biroul pentru Protecţia Mediului şi pe angajaţii de carieră ai guvernului, aşa cum a făcut Trump. Astea sunt nişte pericole la adresa democraţiei şi a planetei noastre, dar unora li se par îndepărtate.

Însă cu totul altceva este, totuşi, ca Trump să "rupă" lanţul centrelor însărcinate cu soluţionarea urgenţelor din sănătatea publică, să anihileze 80% din eforturile noastre de prevnire a pandemiilor, să încerce în mod repetat să reducă bugetul Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Maladiilor şi să propună reducerea cu $3 milioane a fondurilor totale pentu sănătate şi cu 40% din numărul angajaţilor noştri în halate albe. După care să urmăreşti noul atac al coronavirusului.

Zilnic, câte o nouă greşeală în privinţa coronavirusului

În aceste zile, nu e tocmai un fleac să fii un specialist conştiincios cu o oarecare experienţă în domeniu. CDC (Center for Disease Control - Centrul pentru Controlul Maladiilor din SUA) nu a fost luat în consideraţie de Departamentul de Stat al lui Trump atunci când acesta a permis îmbarcarea a 14 dintre pasagerii infectaţi de pe un vas de croazieră la bordul unui avion şi să revină în America, unde oamnii nu erau încă infectaţi cu acest virus extrem de contagios.

Profesioniştii din cadrul CDC au trebuit să-l asculte pe Trump spunând săptămâni în şir că America e "în mare formă", "o ducem extraordinar de bine", oice bolnav "se simte mai bine", iar virusul "dispare în aprilie, odată cu venirea căldurii".

La fel ca oficialii americani care au ajuns să îşi piardă slujbele pentru că au spus adevărul în faţa Congresului şi în faţa americanilor, toţi aceşti oameni din sectorul sănătăţii s-au văzut şi ei siliţi să îl contrazică pe preşedinte. Nu, în privinţa epurărilor şi a reducerii la tăcere, s-ar putea să fim aici abia la început.

Totul are un aer de improvizaţie. Zilnic, câte o nouă greşeală: teste de mântuială, angajaţi ai Departamentului Sănătăţii întâlnindu-se cu americani evacuaţi din China fără să fie instruiţi sau să aibă echipament de protecţie, numai trei oameni puşi să gestionze situaţia, penurie de măşti, o cerere de buget adresată Congresului care nici măcar nu se ridică la suma redusă de Trump.

Dar Trump a urmărit situaţia îndeaproape. El se arată îngrijorat de asta. Iar dacă prin "asta" credeţi că înţeleg sănătatea publică, atunci, scuzaţi-mă, am vrut să spun bursa. Totuşi, el a constatat că, pe măsură ce virusul se răspândeşte în Europa şi în noi regiuni din Statele Unite, afirmaţiile sale, potrivit cărora s-ar fi terminat cu epidemia, nu mai sunt luate în consideraţie. Săptămâna trecută, cu cât a vorbit mai mult, cu atât mai mult s-a prăbuşit bursa.

Dispreţul lui Trump faţă de veştile proaste

Americanii vor să fie îmbărbătaţi de liderii lor întrucât, pe timp de criză, ei sunt cei care au în faţă tabloul general. Dar Trump a pierdut această capacitate. A fost o "magie" atunci când le-a arătat americanilor o hartă meteo cu traiectoria improvizată (şi eronată) a uraganului. El pretinde că apără anticipat nişte situaţii viitoare deşi încearcă să distrugă tocmai legea care prevede controlul lor. Există zilnic nişte neadevăruri şi nişte exagerări, care s-ar putea să nu conteze pentru susţinătorii săi şi care ar putea fi chiar amuzante, dar nu atunci când noi luptăm împotriva unui duşman de felul coronavirusului.

Orice decizie este suspectă, dată fiind obsesia lui Trump faţă de imaginea lui şi dat fiind dispreţul său faţă de nişte veşti proaste care îi contrazic expozeul său în vederea realgerii. Omul pe care noi ne-am bazat să ne spună adevărul pe vremea epidemiei Ebola, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, şi-a suspendat apariţiile programate duminică la televiziune. Politrucul lui Trump, fost comentator de televiziune Larry Kudlow, care a pretins că virusul a fost deja anihilat, face parte din Forţele de Monitorizare a Coronavirusului. Ele sunt conduse de vicepreşedintele Mike Pence, care, pe vremea când era guvernatorul statului Indiana, a ignorat reglementările din sănătatea publică şi a exagerat o aşa-zisă epidemie cu HIV.

Trump şi Pence nu îşi fac treaba cu seriozitate. Nu aveam nevoie de nişte lideri care zăpăcesc, contrazic şi urmăresc piaţa şi sondajele în loc să se bazeze pe nişte experţi care să ne informeze. Dacă recent apărutul coronavirus atrage după sine o criză economică de felul celei din 2008, în această toamnă, numai alegătorii ne pot salva, optând pentru o revenire la competenţă şi onestitate. (Rador)