Coronavirusul amenință lumea cu o catastrofă umanitară

Coronavirusul amenință lumea cu o catastrofă umanitară

Pandemia Covid-19 riscă să provoace, din cauza repercusiunilor economice devastatoare, dublarea numărului de persoane amenințate cu foametea în lume și o „catastrofă umanitară” la scară planetară.

În timp ce pandemia cu noul coronavirus a ucis peste 174.000 de persoane în întreaga lume, după apariția sa în China, Programul Alimentar Mondial (PAM), o agenție a ONU, a tras un semnal de alarmă asupra consecințelor alimentare ale acestei pandemii.

Numărul persoanelor afectate de foamete severă s-ar putea dubla din cauza pandemiei Covid-19, atingând peste 250 de milioane de persoane până la sfârșitul acestui an, a avertizat PAM, evocând riscul unei „catastrofe umanitare mondiale”.

La rândul ei, Organizația Internațională a Muncii a prevenit: criza Covid-19 are un efect devastator asupra angajaților și angajatorilor prin „pierderi masive din producție și locuri de muncă din toate sectoarele”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sectorul muncii traversează cea mai gravă criză internațională după cel de-al doilea Război Mondial”, a afirmat Alette van Leur, directoarea de politici sectoriale a OIM. „Impactul economic al pandemiei va fi probabil grav și durabil”, a adăugat ea, notează Le Point.

În Europa, încetinirea economică cauzată de virus ar putea afecta în cele din urmă locurile de muncă ale 60 de milioane de angajați (salarii reduse, disponibilizări), a avertizat marți cabinetul McKinsey.

Pandemia ar putea „aproape dubla rata șomajului european în următoarele luni”, a estimat acest cabinet american de consultanță.

Iar o agenție a ONU cu sediul în Chile a estimat că America Latină ar putea cunoaște în acest an cea mai dură recesiune din istoria sa, cu o scădere așteptată a PIB de 5,3%, din cauza consecințelor pandemiei asupra economiilor regiunii.

Cel puțin 4,5 miliarde de persoane din 110 țări sau teritorii trăiesc în izolare sau constrânse să-și limiteze deplasările, în încercarea de a opri propagarea virusului SARS-CoV-2, adică aproximativ 58% din populația mondială.