Coronavirus. Realitatea din spatele dezastrului. Bilanț performant doar pe hârtie

Ultimul bilanț realizat de autoritățile bulgare, care a apărut în spațiul media, arată că aici s-au înregistrat cele mai puține decese provocate de coronavirus din toată Uniunea Europeană.

Unul dintre motivele care au dus la numărul redus de decese ar fi numărul mic al testelor prelucrate.

Dacă, totuși, nu se știe exact câți bulgari s-au infectat, ce se știe este că și aici unele spitale au ajuns focare de transmitere a COVID-19.

Despre această situație, Mariana Varbovska, asistentă într-unul dintre aceste spitale a afirmat că cea mai mare problem la locul său de muncă e lipsa echipamentului de protecție.

De câteva săptămâni, presa bulgară amintește despre un spital din Vidin, numit „Sveta Petka”, unde 43 de angajați s-au îmbolnăvit cu acest virus.

Probabil că virusul a fost transmis și pacienților. Mariana Varbovska lucrează de 20 de ani ca asistentă medicală aici.

„Când COVID-19 și epidemia au fost anunțate în mod oficial, am primit o singură mască de protecție și două perechi de mănuși pentru o tură. Ni s-a spus că nu mai sunt pe stoc. Dar nu era așa! Am aflat mai târziu că farmacia spitalului avea mai mult decât suficiente. Toate echipamentele de protecție au rămas acolo. Nu înțeleg de ce nu le-au distribuit”, spune Mariana Varbovska.

În afara lipsei de echipamente de protecție, mai sunt și alte probleme cu care se confruntă angajații spitalului.

Vina, se pare, că sunt anii de subfinanțare a sistemului de sănătate bulgar care au dus la scăderea calității serviciilor medicale - mult sub media UE. Bulgaria se confruntă și cu o criză de medici, pentru că aceștia aleg străinătatea, unde sunt plătiți mai bine.

„Mai ales aici, în acest spațiu: Doar DOUĂ toalete pentru cele 20 de persoane care sunt de serviciu în timpul unei ture! Două toalete pentru membrii echipei medicale de urgență, șoferi și așa mai departe”, arată asistenta Mariana Varbovska.

Iveta Naidenova, managerul spitalului spune: „Informațiile sunt false. Toate aceste afirmații sunt greșite. Ideea că spitalul, conducerea acestuia și autoritățile locale nu au achiziționat și asigurat suficient echipament de protecție e o minciună”.

Vidinul care a fost puternic afectat de coronavirus este situat într-una dintre cele mai sărace regiuni din țară, unde rata șomajului e foarte mare.

Între timp, unii angajați ai spitalului au demisionat. Iar autoritățile găsesc cu greu personal nou în asemenea perioadă. Dar primarul spune că motivul crizei sunt salariile mici.

„Vârsta medie a medicilor, asistenților medicali și a altor cadre medicale din spital este între 55 și 60 de ani. Câștigă 880 de leva, adică 440 de euro. Ce pot să spun? E jumătate din cât câștigă un șofer de autobuz aici”, spune Țvetan Țenkov, primarul din Vidin, potrivit digi24.ro