Molima e nimic pe lângă ce vine! „New biblical locust” se abate peste omenire

Se presupunea că această invazie fără precedent, „New biblical locust”, ar fi la a patra generație care produce roiuri de până la 8.000 de ori mai mari decât la începutul acestui an.

Miliarde de lăcuste devorează culturile pe o mare parte a globului. Fenomenul a apărut în urmă cu trei luni şi nu dă semne să dispară prea curând. Sunt "invadate" Africa de Est, India, sudul Asiei, iar Pakistanuleste deja foarte afectat.

Unele dintre aceste roiuri sunt de dimensiunea marilor orașe, pot parcurge până la 150 de kilometri pe zi, iar când "cuceresc" vreo fermă, pot mânca literalmente totul în doar 30 de secunde.

ONU avertizează că vine foametea în masă până la sfârșitul acestui an

Lăcusta de deşert este foarte mică, dar un roi poate consuma cantități uriaşe de mâncare. Potrivit ONU, un roi care conține între 40 și 80 de milioane de lăcuste poate mânca „aceeași cantitate de mâncare într-o zi cât aproximativ trei milioane de oameni”

Lăcustele distrug nenumărate ferme de mai multe luni, suficient pentru a constitui o urgență majoră la nivel mondial, iar acum Comitetul internațional de salvare ne spune că această ultimă generație de lăcuste este de departe cel mai mare rău dintre toate relele de până acum.

În prima jumătate a lunii aprilie, specialiştii au semnalat despre un stol compact de insecte, cu mai mult de 100 miliarde exemplare, care are o întindere de aproape 2.500 kilometri pătraţi, aproximativ de dimensiunea unui stat european precum Luxemburg. O astfel de invazie nu a mai fost întâlnită de la începutul anilor 1950.

"O a patra generație de lăcuste de deșert de până la 8.000 de ori mai mari decât roiurile anterioare ar putea distruge culturile la începutul sezonului”, a explicat Organizația pentru Alimentație și Agricultură într-un comunicat.

Suntem la un pas spre criza alimentară

Când aceste roiuri de lăcuste se apropie de o zonă, roiul este atât de gros încât pur şi simplu blochează soarele. Autoritățile le-au pulverizat cu pesticide din avioane, dar atunci când vorbești despre milioane de lăcuste într-un singur roi, uciderea lor pare o misiune imposibilă. Această nouă generație de lăcuste lovește din nou Africa, dar ceea ce a surprins pe mulți experți este cât de tare lovește Pakistanul și India.

Mai mult, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a lansat un apel internaţional pentru strângerea de fonduri în vederea achiziţionării de produse pesticide şi de avioane de mici dimensiuni necesare în lupta împotriva lăcustelor. Doar că, în unele situaţii, cum ar fi Somalia, Eritreea, Sudanul de Sud sau Republica Democrată Congo, acestea nu ar putea fi utilizate din cauza războaielor interne. Organismul ONU nu exclude o criză alimentară severă în aceste state africane, din cauza compromiterii recoltelor.

Fenomenul este descris ca fiind „biblic”

Expres, folosește termenul „biblic” pentru a descrie acest fenomen cu care se confruntă Pakistanul, iar guvernul a fost nevoit recent să declare situaţie de urgență națională din cauza lăcustelor.

"Zeci de milioane de oameni sunt pregătiți să facă față lipsei de hrană pe continent, după ce „New biblical locust”  a pornit spre India și Pakistan. În Pakistan, a fost declarată o situație de urgență națională după ce un focar de lăcuste, la o scară biblică , a provocat ravagii în zonele agricole din estul Punjabului, sudul Sindhului și sud-vestul Baluchistanului".  Iar Bhagirath Choudhary, directorul Centrului de Biotehnologie din Asia de Sud cu sediul la New Delhi, spune că: „Nu am mai văzut niciodată ceea ce am avut în ultimele luni în India - niciodată în istorie”.

Cea mai gravă criză umanitară de la al Doilea Război Mondial

În acest moment, lucrurile au devenit atât de rele încât directorul executiv al Programului alimentar mondial al ONU avertizează că ne confruntăm cu „cea mai gravă criză umanitară de la al Doilea Război Mondial” . În curând sute de mii de oameni vor fi mori de foame în fiecare zi".

Lumea nu se confruntă doar cu „o pandemie globală de sănătate, ci și cu o catastrofă umanitară globală”, a mai declarat șeful agenției ONU pentru asistența alimentară David Beasley... continuând: „Dacă nu putem ajunge la acești oameni să le dăm ajutorul de care au nevoie, analiza noastră arată că 300.000 ar putea muri de foame în fiecare zi în următoarele trei luni”.

Americanii au începută să mânânce mai puţin

Un sondaj nou arată  că un număr tot mai mare de americani sar peste mese sau reduc cantităţile de mâncare de când situaţia economică s-a deteriorat:

„Unul din patru americani (26%) declară că au au sărit mesele, iar 14% spun că au redus cantitatea de mâncare sau au sărit peste o masă”, se arată în sondaj. O treime (34%) dintre americani au declarat că unul dintre soţi şi-a pierdut locul de muncă, ceea ce a dus la scăderea veniturilor, fiind tot mai greu să-şi hrănească familiile. Iar  38% au declarat că au sărit mesele ori s-au bazat pe programele de caritate şi pe alimentele oferite de stat începând cu februarie. Deci lucrurile nu stau deloc bine...