IL GIORNO. Noutăți din domeniul cercetării: a fost identificată o nouă mutație a coronavirusului SARS-CoV-2.
Descoperirea a fost făcută de un studiu, publicat în "Emerging Microbes & Infections", realizat de cercetătorii de la laboratoarele de virusologie din cadrul Universității de Stat din Milano, coordonate de Pasquale Ferrante, Serena Delbue și Elena Pariani, în colaborare cu Institutul de Cercetare din capitala regiunii Lombardia. Mutația este prezentă în gena care codifică proteina ORF-6.
După cum este raportat pe scară largă în literatura de specialitate - reamintesc cercetărorii de la Universitatea din Milano -, analiza secvenței virusului SARS-CoV-2 a evidențiat importanța considerabilă a mutațiilor, pe care virusul le introduce întâmplător în timpul replicării sale și care, uneori, îi conferă o mai mare capacitate de replicare și "evaziune" a sistemului imunitar.
Cercetătorii de la Universitatea din Milano au descoperit o nouă mutație
În majoritatea cazurilor, mutațiile raportate ca determinante pentru infectivitatea virală se găsesc în proteina Spike, adică cea mai exterioară parte a virusului, care acționează ca receptor și țintă pentru sistemul imunitar. În cazul studiat de cercetătorii milanezi, modificarea semnificativă a proteinei accesorii ORF-6 nu afectează în mod direct capacitățile infecțioase ale virusului, dar poate fi un factor capabil să modifice mecanismele patogenetice ale bolii COVID-19.
Din moment ce rolul acestei proteine în timpul replicării virale este de a modula răspunsul imunitar al gazdei, interferând cu producerea de interferoni, modificarea sa ar putea avea consecințe asupra răspândirii virusului în organismul uman infectat și asupra evoluției clinice a bolii, explică oamenii de știință.
Această observație - avertizează cercetătorii de la Universitatea din Milano - subliniază importanța monitorizării tuturor mutațiilor pe care le acumulează SARS-CoV-2, chiar și pe cele care implică regiunile de reglementare, în prezent mai puțin studiate, dar care constituie mai mult de jumătate din genomul viral.
Cercetătorii consideră că în scenariul actual, care prezintă incertitudini considerabilă în ceea ce privește patogeneza virusului COVID-19, varianta cu ORF-6 trunchiată reprezintă un instrument util pentru studiile in vitro referitoare la modularea răspunsului imunitar înnăscut, care ar putea evidenția posibile mecanisme diferite patogenetice. (Rador)
https://www.ilgiorno.it/cronaca/coronavirus-nuova-mutazione-1.6003581