Corlăţean: UE nu a impus embargo economic împotriva Ucrainei, deoarece populaţia nu trebuie să sufere

Corlăţean: UE nu a impus embargo economic împotriva Ucrainei, deoarece populaţia nu trebuie să sufere

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, pentru Gândul, că Uniunea Europeană nu a impus un embargo economic împotriva Ucrainei, deoarece populaţia nu trebuie să sufere şi că, în reuniunea de la Bruxelles, nu s-a discutat despre demisia lui Viktor Ianukovici, deoarece nu se consideră că aceasta ar fi o soluţie.

"Nu sunt adoptate măsuri economice împotriva Ucrainei, ne-am exprimat o poziţie foarte clară a României împotriva unor eventuale astfel de sancţiuni economice, pentru că populaţia nu trebuie să sufere, iar situaţia economică din Ucraina oricum este deja dificilă. În schimb, am exprimat necesitatea ca în perioada următoare atât la nivelul UE, cât şi printr-o cooperare cu actori internaţionali, o cooperare foarte strânsă euroatlantică, să putem găsi soluţiile de sprijin economic care să acompanieze un proces politic care ar trebui pus în practică imediat", a declarat Titus Corlăţean pentru Gândul.

Potrivit lui Titus Corlăţean, proces politic din Ucraina ar trebui să cuprindă o reformă a Constituţiei, formarea unui Guvern care să gestioneze o anumită perioadă conducerea treburilor interne, dar şi organizarea de alegeri anticipate.

"Este o aşteptare estimată în primul rând faţă de conducerea politică a Ucrainei, în primul rând faţă de preşedinte, de a întreprinde măsurile necesare pentru stoparea actelor de violenţă şi întoarcerea cât mai rapid posibilă la un dialog politic real cu opoziţia, pentru că este responsabilitatea, în primul rând, a puterii, dar în egală măsură să facem referire la necesitatea ca liderii opoziţiei să se separe de acele grupări radicale. Nu a fost evocată de nimeni o astfel de ipoteză, demisia lui nu este o soluţie, ci procesul politic pe care UE îl susţine", a spus ministrul de Externe

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că mandatul cu care a mers la Bruxelles a fost în consonanţă cu poziţia unanimă a celorlalte state UE.

"Din punctul de vedere al României, principalele elemente ale mandatului pe care l-am avut se regăsesc în poziţia comună adoptată în UE. Preocupările României provin nu doar din faptul că Ucraina este cel mai mare vecin al nostru şi că suntem interesaţi de stabilitatea ei, ci şi că avem responsabilităţi suplimentare, există o comunitate importantă de români care trăieşte în Ucraina şi suntem interesaţi de situaţia ei. UE va trebui să se concentreze suplimentar în perioada următoare pentru a sprijini şi politic şi economic", a mai spus Corlăţean.