Corespondentul la Moscova al ziarului britanic The Guardian, expulzat de autorităţile ruse

Luke Harding, corespondentul la Moscova al cotidianului britanic The Guardian, a fost expulzat de autorităţile ruse după ce ziarul a publicat dezvăluirile WikiLeaks despre dezvoltarea crimei organizate după ascensiunea politică a lui Vladimir Putin.

Ultimul jurnalist britanic vizat de o măsură similară a autorităţilor de la Moscova a fost corespondentul Sunday Times, Angus Roxburgh, obligat în 1989 să părăsească Uniunea Sovietică în replică la decizia guvernului de la Londra condus de Margaret Thatcher de a expulza 11 diplomaţi sovietici, suspectaţi de spionaj.

Harding a revenit la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova după două luni în care a relatat pe larg despre telegramele WikiLeaks din redacţia londoneză a ziarului. Când a prezentat paşaportul pentru control, ofiţerul rus l-a informat că nu îi mai este permis accesul pe teritoriul Rusiei.

După ce a fost reţinut 45 de minute într-o cameră din aeroport, Harding a fost urcat la bordul primului avion cu destinaţia Marea Britanie iar paşaportul i-a fost restituit abia după ce şi-a ocupat locul. "Rusia este acum un spaţiu închis pentru tine", i-ar fi spus ofiţerul care l-a escortat la bordul aeronavei.

Solicitat de conducerea ziarului, guvernul britanic nu a reuşit să afle până acum motivele pentru care a fost expulzat jurnalistul. William Hague, şeful diplomaţiei de la Londra, l-a sunat ieri pe omologul său rus Serghei Lavrov care i-a promis doar că se va interesa de acest caz, fără nicio altă explicaţie. Portalul Newsru.com scrie însă că Harding a căzut în dizgraţia autorităţilor de la Moscova și din cauza ajutorului acordat opoziţiei ruse şi a publicării unor anchete despre averea lui Vladimir Putin şi presupusele relaţii ale acestuia cu omul de afaceri Ghennadi Timcenko.