Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV EVZ. Corespondenţa secretă a procurorilor DNA a ajuns pe mâna lui Relu Fenechiu
EXCLUSIV EVZ. Corespondenţa secretă a procurorilor DNA a ajuns pe mâna lui Relu Fenechiu

EXCLUSIV EVZ. Corespondenţa secretă a procurorilor DNA a ajuns pe mâna lui Relu Fenechiu

Directorul Servicii Energetice Moldova, unitatea păgubită de Relu Fenechiu, i-a trimis liberalului toată corespondenţa secretă avută cu Direcţia Naţională Anticorupţie. Aşa, fostul ministru a aflat intenţiile anchetatorilor.

Speriat că ar putea ajunge la închisoare, după ce Înalta Curte l-a condamnat la cinci ani, liderul penelist Relu Fenechiu a "violat" chiar şi corespondeţa procurorilor anticorupţie pentru a şti cum să blocheze acuzaţiile DNA.
Mai exact, fostul ministru de la Transporturi a intrat în posesia corespondenţei dintre societatea de stat Servicii Energetice Moldova SA, fosta Sucursală de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE), şi procurorii de la DNA, care îl acuză de prejudicierea companiei publice cu şapte milioane de lei.
Chiar Relu Fenechiu a oferit dovada că a intrat în posesia corespondenţei când, la ultimul termen de judecată, a depus la dosar această documentaţie. Din scrisori reiese că transformatoarele vândute de liberal nu sunt inutilizabile, ci chiar pot fi vândute.
A vrut să valorifice probele anchetei, transformatoarele
Scenariul a fost pus la punct pentru a demonstra judecătoriilor că Fenechiu nu a produs niciun prejudiciu, şi că piesele sunt funcţionale şi pot fi chiar valorificate.
Dan Nicu Pară, directorul SC Servicii Energetice Moldova SA, a recunoscut senin că el a fost cel care i-a servit liderului PNL această corespondenţă secretă. Pară a fost pus în funcţie chiar după venirea la putere a USL, în iunie 2013, aşa că este un cunoscut al fostului ministru al Transporturilor.
"Avocaţii domnului Fenechiu au solicitat să li se spună ce s-a întâmplat cu transformatoarele şi piesele componente la care se face referire în acel dosar penal. Am răspuns acestor adrese", a declarat acesta. Pară a ţinut chiar să-l sprijine şi mai mult pe liberal. "Are dreptate Fenechiu când zice că prejudiciul nu este chiar de şapte milioane de lei", s-a lansat în aprecieri, ieri, directorul.
Conţinutul secret al corespondenţei
Conducerea de la Servicii Energetice Electrice a trimis către DNA, după condamnarea primită de liderul penelist, o adresă prin care i-a anunţat pe procurori că vrea să vândă transformatoarele. Magistraţii anticorupţie au răspuns că doresc lămuri suplimentare de la actuala conducere a societăţii.
Acum, Dan Nicu Pară insistă că ar putea vinde aceste probe din anchetă. "Situaţia nu este clară. DNA nu ne-a interzis să vindem aceste piese. O parte sunt depozitate din momentul în care au fost cumpărate de la firmele din Grupul Fene. Dacă lămurim situaţia, vom încerca să le valorificăm", a explicat ieri acesta. În acest moment, piesele care au fost cumpărate de la firmele lui Fenechiu sunt depozitate la Bacău şi la Iaşi.
Chiar inculpatul ar putea cumpăra prejudiciul
Pe de altă parte, în sala de judecată, Relu Fenechiu a declarat că anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au interzis în mod clar ca aceste transformatoare să fie vândute, lucru total neadevărat.
"Am un document emis de DNA în octombrie 2013 prin care procurorii au interzis ca bunurile cumpărate de la firmele mele să fie valorificate. În cazul în care aceste transformatoare şi piese vor fi vândute, nu mai există nici un prejudiciu. Ele au fost puse sub sechestru în anul 2007 şi de aceea au rămas în depozite", a declarat Fenechiu. Aşa se face că s-ar putea ajunge în situaţia ca liderul liberal, inculpat în acest dosar, să-şi cumpere acum propriile transformatoare.
Chiar dacă piesele sunt vechi, ruginite şi nefolositoare, această acţiune i-ar permite să arate că nu a produs nici un prejudiciu. Peste toate acestea, la ultimul termen de judecată, Fenechiu a cerut judecătorilor să facă o adresă către S.C. Servicii Energetice Moldova SA pentru a vedea dacă această firmă îşi mai susţine pretenţiile civile. Baronul liberal ştie răspunsul dinainte pentru că actuala conducere a societăţii vrea să-l salveze de puşcărie.

Piese antice, preţuri moderne
Baronul liberal este acuzat de procurorii DNA că, prin firmele sale, între 2002 şi 2005, ar fi cumpărat transformatoare vechi din anii ’70 pe care le-a vândut ulterior ca noi către Electrica Moldova (SISEE). Procurorii susţin că 99% din transformatoarele cumpărate de stat au rămas în stocul Electrica Moldova fără să fie folosite, ca produse vechi, iar prejudiciul estimat se ridică la peste 7,5 milioane de lei. Alături de Fenechiu, au fost trimişi în judecată şi directorii SISSE Moldova.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: