Evenimentul Zilei > Politica > CORESPONDENȚĂ DIN SUA: Ponta a mers în Texas, de unde speră să atragă noi investiții americane în domeniul energetic din România
CORESPONDENȚĂ DIN SUA: Ponta a mers în Texas, de unde speră să atragă noi investiții americane în domeniul energetic din România

CORESPONDENȚĂ DIN SUA: Ponta a mers în Texas, de unde speră să atragă noi investiții americane în domeniul energetic din România

Premierul Victor Ponta și ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-au întâlnit astăzi, la Houston, Texas, cu Jeff Miller, președintele companiei Halliburton, firmă care și-ar fi anunțat interesul de a dezvolta investițiile pe care le are în Romania, având în vedere că sectorul românesc de petrol și gaz este „extrem de dinamic”.

Miller a declarat, la începutul întâlnirii, că acestea sunt vremuri importante pentur companie și este un moment propice pentru dezvoltarea investițiilor din țara noastră, unde există multe oportunități.

Prim-ministrul a explicat că România este deschisă pentru a atrage noi proiecte petroliere și de gaz din câmpuri mature, în operațiuni off shore în Marea Neagră și a încurajat conducerea companiei să considere România ca punct de operare regional pentru Halliburton, pentru zona de Sud-Est Europa și vecinătatea Estică, potrivit unui comunicat difuzat presei, la finalul întâlnirii la care jurnaliștii nu au avut acces.

 

Potrivit sursei citate, Ponta a subliniat expertiza pe domeniul operațiunilor și serviciilor petroliere existentă în Romania și a cerut implicarea firmelor autohtone ca subcontractori în activitățile derulate în România sau regional. 

Halliburton este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de produse și servicii pentru industria energetică, în special industria de petrol și gaze. În România, este prezentă cu activități pe platforma industrială de la Ploiești.

Tot azi, delegația română cu Mark W. Albers, vicepreședinte al companiei ExxonMobil, alături de reprezentanți ai conducerii companiei, implicați în coordonarea activităților din România.  Întâlnirea  de la Houston a avut loc după vizita premierului Ponta pe platforma maritimă Ocean Endeavour din zona românească de ape adânci a Mării Negre, unde companiile ExxonMobil și Petrom efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale.

Ponta a discutat cu reprezentanții ExxonMobil despre evoluția operațiunilor din perimetrul Neptun, și a promis că România va continua să sprijine investițiile ce se efectuează în zona românească a Mării Negre.

Delegația guvernamentală și reprezentanți ai unor companii din sectorul energetic din România vor vizita parcul tehnologic al ExxonMobil, situat în Houston, unde vor fi prezentate aspecte privind operațiunile companiei din Marea Neagră și unde se va întâlni cu specialiști români care lucrează în Centrul tehnologic al ExxonMobil.