Coreea de Nord a prezentat o nouă armă, a declarat luni presa de stat. Liderul Kim Jong Un a supravegheat un test de performanță al armelor, care, potrivit experților, ar putea proveni din Rusia. Purtând o pălărie crem, Kim privea, ajutat de un binoclu, cum dronele aruncau în aer ținte, au arătat imaginile din mass-media de stat. Kim a declarat că „este necesar să dezvoltăm și să producem mai multe drone”, a relatat presa. Aceste noi arme ar urma să vină în completarea „dronelor de recunoaștere strategică și de atac multifuncționale”.
Aceste noi arme sunt drone fără pilot purtătoare de explozibil concepute pentru a se prăbuși în mod deliberat asupra țintelor inamice. Acționează în același fel ca rachetele ghidate.
Coreea de Nord desfășoară noi teste
Flota din ce în ce mai mare de drone a Nordului dotat cu arme nucleare va fi utilizată în diferite raze de acțiune. „Scopul este de a ataca orice țintă inamică la sol și în mare”, a declarat presa de stat. Toate dronele testate de Coreea de Nord „au identificat și distrus corect țintele desemnate după ce au zburat de-a lungul diferitelor rute prestabilite”, au adăugat aceștia.
Kim a mai spus că țara sa va depune eforturi pentru „introducerea proactivă a tehnologiei inteligenței artificiale în dezvoltarea dronelor”. Experții au declarat că dronele din imaginile publicate de mass-media de stat arată similar cu drona „Lancet-3” de fabricație rusă și „HEROP” israeliană.
Este posibil ca Coreea de Nord să fi achiziționat aceste tehnologii de la Rusia, care, la rândul său, le-a obținut probabil de la Iran. Teheranul însuși este suspectat că le-a accesat prin hacking sau furt din Israel. „Drona care seamănă cu HAROP poate zbura peste 1.000 km”, a declarat Cho Sang-keun. Acesta este profesor la Korea Advanced Institute of Science and Technology din Coreea de Sud.
O amenințare a securității
Aceasta este o amenințare semnificativă la adresa securității naționale a Coreei de Sud și a instalațiilor sale critice, a adăugat Cho. „Ei arată că au capacitatea de a lovi totul, de la nivel tactic la nivel strategic. Dacă ar exista o provocare sau un conflict internațional, armata sud-coreeană ar suferi în mod inevitabil pagube din cauza dronelor”, a declarat Cho.
În 2022, Pyongyang a trimis drone peste graniță pe care armata Seulului nu a putut să le doboare. În 2023, Coreea de Sud a lansat un comandament de operațiuni cu drone. Națiunea și-a dorit să facă față amenințărilor în creștere. Pyongyangul și Moscova au fost aliați încă de la fondarea Coreei de Nord după cel de-al Doilea Război Mondial. S-au apropiat și mai mult după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Statele Unite și Coreea de Sud au acuzat Coreea de Nord că furnizează muniție și rachete Rusiei. Scopul a fost ajutarea forțelor ruse cu războiul său din Ucraina, conform Yahoo News .