Statele Unite încearcă să convingă Coreea de Sud să instaleze un scut american antirachetă pentru a contracara ameninţarea rachetelor nord-coreene, dar acest demers nu este văzut cu ochi buni de China, relatează luni agenţia EFE.
Pentru achiziţionarea sistemului THAAD de interceptare a rachetelor guvernul sud-coreean ar urma să aloce miliarde de dolari, aceasta fiind considerată modalitatea cea mai eficientă de apărare în faţa unui eventual atac din partea regimului tot mai agresiv de la Phenian.
Însă China consideră că acest sistem reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ei, argumentând că radarele respectivului complex antirachetă vor putea monitoriza mişcările forţelor aeriene chineze chiar pe teritoriul lor naţional, în partea orientală a Chinei.
În timp ce examinează oferta americană privind scutul antirachetă, guvernul de la Seul a decis să se alăture Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructuri (AIIB), proiect promovat de China, mişcare văzută de unii experţi drept o încercare de a oferi ceva Chinei în compensaţie pentru a atenua criticile acesteia faţă de scutul antirachetă.
Probabil pentru a nu stârni nemulţumiri la Washington, executivul sud-coreean a preferat să nu comenteze pe marginea acestor subiecte. Dar, confruntat cu acuzaţiile că ar da dovadă de duplicitate în relaţiile cu China şi SUA, guvernul de la Seul s-a exprimat totuşi prin vocea ministrului său de externe Yun Byung-se, care a declarat, într-un discurs susţinut luni, că 'primirea unor solicitări din partea SUA şi a Chinei nu este absolut deloc o dilemă sau o durere de cap, ci mai degrabă o binecuvântare'.
De asemenea, şeful diplomaţiei sud-coreene i-a dezaprobat pe 'acei critici locali ce descriu Coreea de Sud drept o ţară ce suferă pierderi colaterale în urma disputelor dintre marile puteri'. 'Regiunea Asia-Pacific este suficient de mare pentru a susţine China în creştere, cât şi Statele Unite re-echilibratoare', a conchis oficialul sud-coreean