Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye a cerut din nou, azi, Japoniei să-şi ceară scuze pentru tratamentul aplicat coreenelor înrolate cu forţa în bordeluri ale armatei japoneze, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Potrivit majorităţii istoricilor, până la 200.000 de femei au servit în bordelurile armatei imperiale japoneze în timpul războiului, majoritatea coreene, însă şi chineze, indoneziene, filipineze şi taiwaneze, scrie AFP.
Relaţiile Japoniei cu Coreea de Sud sunt glaciale, în special din cauza acestei drame istorice, în timp ce în Japonia conservatorii fac presiuni pentru a „îndulci" istoria. Unii susţin că aceste femei cunoscute sub numele de „femei de confort" erau, de fapt, prostituate.
Preşedinta sud-coreeană şi-a reînnoit apelul către autorităţile japoneze, pentru a rezolva această chestiune „prin toate mijloacele" în condiţiile în care numărul celor care au supravieţuit scade inexorabil, potrivit Agerpres.
„Avem acum doar 53 de supravieţuitoare în vârstă de aproximativ 90 de ani. Timpul pentru a le restabili onoarea este scurt", a spus preşedinta, într-un discurs rostit cu ocazia marcării rezistenţei coreene din 1919 împotriva ocupaţiei peninsulei de către Japonia (1910-1945).
Japonia a recunoscut oficial suferinţele femeilor asiatice prin „Declaraţia Kono" (în 1993), după numele secretarului general al guvernului de la acea vreme care a prezentat „scuze" din partea ţării sale.