Coreea de Sud anunță un plan de compensare pentru victimele muncii forțate din perioada ocupației japoneze

Coreea de Sud anunță un plan de compensare pentru victimele muncii forțate din perioada ocupației japoneze Coreea de Sud. Sursa: Pixabay

Potrivit Seulului, aproximativ 780.000 de coreeni au fost înrolați la muncă forțată sub dominația colonială japoneză între 1910 și 1945. Măsura se anunţă a fi controversată, din cauza lipsei implicării directe a Japoniei.

Confruntate cu tensiunile cu Coreea de Nord, Seulul și Tokyo vor să-și întărească legăturile. În această logică, Coreea de Sud a anunțat, luni, 6 martie, un plan de despăgubire a cetățenilor săi care au fost victimele muncii forțate în perioada de ocupare a teritoriului de către Japonia.

Cele două țări sunt aliați cheie de securitate regională ai Statelor Unite împotriva Coreei de Nord, dar relația lor bilaterală a fost mult timp tensionată din cauza ocupației coloniale de către Tokyo a peninsulei coreene între 1910 și 1945.

Potrivit datelor furnizate de Seul, aproximativ 780.000 de coreeni au fost înrolați la muncă forțată de Japonia în timpul celor 35 de ani de ocupație, fără a lua în calcul femeile reduse la sclavie sexuală de trupele japoneze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni, ministrul sud-coreean de Externe, Park Jin, a anunțat crearea unei fundații sud-coreene care să despăgubească victimele și familiile acestora, dar fără implicarea directă a Japoniei, ceea ce ar putea atrage multe critici. El a spus că "speră că Japonia va răspunde pozitiv la [această] decizie majoră […], cu contribuții voluntare din partea companiilor japoneze și scuze complete" .

Guvernul nipon s-a bucurat imediat, luni, la aflarea veştii, spunând că planul Seulului va ajuta la "restabilirea relațiilor sănătoase" dintre cele două țări. Tokyo nu și-a reiterat scuzele pentru maltratările suferite de coreeni sub ocupația sa. Japonia insistă că un tratat semnat în 1965 – care le-a permis celor două țări să stabilească relații diplomatice și să obțină despăgubiri în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari (aproximativ 750 de milioane de euro)  sub formă de granturi și împrumuturi ieftine – a soluționat toate pretențiile dintre cele două țări referitoare la perioada colonială.

Dar legăturile dintre cei doi vecini s-au deteriorat în ultimii ani din cauza revenirii în prim-plan a acestei dispute istorice. Într-o hotărâre istorică din 2018, Curtea Supremă a Coreei de Sud le-a ordonat anumitor companii japoneze să plătească despăgubiri câtorva victime.

Noul plan al guvernului de la Seul intenționează să încredințeze unei fundații locale sarcina de a accepta donații de la marile companii sud-coreene – care au beneficiat de reparații acordate de Japonia în 1965 – menite să despăgubească victimele.

Ministrul a considerat acest acord istoric esențial pentru îmbunătățirea legăturilor dintre Tokyo și Seul. "Cooperarea dintre Coreea și Japonia este foarte importantă în toate domeniile diplomației, economiei și securității, în situația internațională gravă actuală și criza globală dificilă", a declarat el. "Cred că cercul vicios trebuie rupt pentru binele [popoarelor] la nivel de interes național, mai degrabă decât să lăsăm relațiile [noastre] [astfel] tensionate pentru mult timp", a adăugat el.

Seulul și Tokyo ajunseseră la un acord

La rândul său, "guvernul japonez apreciază măsurile anunţate astăzi de guvernul sud-coreean ca un efort de restabilire a relaţiilor sănătoase între Japonia şi Coreea de Sud", a salutat ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, în faţa jurnaliştilor. Totuşi, el a reiterat că guvernul său va respecta declarația din 1998, care include deja scuze. În Japonia, mass-media raportase anterior că companiile ar putea face donații voluntare.

Anunțul acestui plan "istoric" a fost salutat de Washington. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a lăudat, într-un comunicat, "curajul" și "viziunea" guvernelor sud-coreean și japonez. Seulul și Tokyo sunt "doi dintre cei mai importanți aliați ai Statelor Unite și suntem inspirați de munca pe care au făcut-o pentru a promova relația noastră bilaterală", a adăugat el.

Această dispută istorică dintre Coreea de Sud și Japonia și tensiunile rezultate s-au cristalizat de mult în jurul problemei sclaviei sexuale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit majorității istoricilor, până la 200.000 de femei — majoritatea din Coreea, dar și din alte țări asiatice, inclusiv China — au fost forțate să se prostitueze în bordelurile militare japoneze.

În 2015, Seulul și Tokyo ajunseseră la un acord menit să rezolve "definitiv și ireversibil" aceste chestiuni: Japonia și-a cerut scuze în mod oficial și a fost creat un fond de un miliard de yeni pentru supraviețuitori. Dar Coreea de Sud a dat înapoi, din lipsă de consimțământ din partea victimelor și a familiilor acestora. Această decizie a crescut tensiunile diplomatice, afectând relațiile comerciale și de securitate dintre cele două țări.

Pentru Park Jin, acest nou plan de compensare oferă o oportunitate de a crea "o nouă istorie pentru Coreea și Japonia, trecând dincolo de antagonisme și conflicte, pentru a merge mai departe în viitor". "Dacă comparăm această siutuaţie cu un pahar cu apă, cred că paharul este plin mai mult de jumătate. Și cred că paharul se va umple mai mult, în funcție de răspunsul sincer care va veni din partea Japoniei", a afirmat el potrivit lemonde.fr

Acest demers se bucură de sprijinul multor familii de victime, potrivit ministrului, care a promis că acestea vor fi consultate "rând pe rând" pentru a obține "cu sinceritate înțelegerea lor". Cu toate acestea, măsura a stârnit deja proteste puternice din partea grupurilor de victime, care doresc compensații financiare și scuze direct de la companiile japoneze în cauză.

"Este ca și cum legăturile victimelor muncii forțate sunt dizolvate în banii corporațiilor sud-coreene", a scris Lim Jae-sung, avocatul mai multor victime, într-o postare pe Facebook, duminică.

 

(Traducerea Rador)