Coreea de Nord: tiruri cu proiectile, posibile rachete balistice

LA LIBRE BELGIQUE. Coreea de Nord a tras luni mai multe proiectile identificate de Tokyo drept posibile rachete balistice, la câteva săptămâni după ce Phenianul a pus capăt moratoriului pe testele cu rachete cu rază lungă.

Este al doilea exercițiu de tiruri realizat în decurs de o săptămâna. Pe 2 martie, Coreea de Nord a tras două proiectile, Seulul considerând că este vorba probabil de rachete balistice cu rază scurtă. Aceste lansări vin când negocierile între Washington și Phenian privind programele nucleare și balistice nord-coreene sunt în impas. Coreea de Nord dăduse termen Statelor Unite până la sfârșitul anului 2019 pentru a face noi propuneri.

Luni, se pare că Phenianul a făcut teste de tir care implicau diferite tipuri de lansatoare de rachete “multiple”, a anunțat statul major interarme sud-coreean (JCS), care spune că “regretă profund” această acțiune. JCS vorbise într-o prima etapă despre “trei proiectile”, înainte de a-și schimba descrierea pentru a vorbi despre tiruri “multiple”. Potrivit JGS, proiectilele au fost lansate din regiunea Sondok, pe coasta de est, spre Marea Japoniei în direcția nord-est, parcurgând 200 Km la o altitudine maximă de 50 km. Este o distanță mai scurtă decât tirurile din 2 martie, dar la o altitudine mai mare.

La rândul lui, ministrul japonez al apărării a anunțat luni că Phenianul a lansat ceea ce par a fi “rachete balistice” – ceea ce îi este strict interzis Coreei de Nord prin rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. “Lansările repetate de proiectile ca rachetele balistice sunt o problemă gravă pentru comunitatea internațională, inclusiv țara noastră”, a reacționat la scurt timp prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, în fața Parlamentului.

”Nouă etapă”

Participând la o reuniune de urgență, membrii guvernului sud-coreean au estimat că aceste tiruri “nu contribuie” la eforturile de pace din regiune. Peninsula a cunoscut în 2018 o destindere remarcabilă, ilustrată de întâlniri istorice între liderul nord-coreean, Kim Jong Un, și președintele american, Donald Trump.

Dar negocierile privind denuclearizarea sunt într-un punct mort de la al doilea summit dintre cei doi lideri, din februarie 2019 de la Hanoi. Phenianul a realizat la sfârșitul anului trecut o serie de tiruri, dintre care ultimul în noiembrie, vorbind de tiruri cu rachete balistice sau de testări de “sisteme de lansări multiple de rachete ghidate de calibru mare”. Ea a testat și un motor în decembrie.

În continuare, dl Kim a anunțat la sfârșitul lunii decembrie încheierea moratoriului pe testele nucleare și testele cu rachete balistice intercontinentale. El a amenințat de altfel să facă o demonstrație cu o “nouă armă strategică”. Dacă se confirmă, lansarea, luni, a trei proiectile cu un unic tractor-ridicător-lansator (TEL) marchează depășirea “unei noi etape” în programul nord-coreean de rachete cu rază scurtă, a reacționat pe Twitter Ankit Panda, de la Federation of American Scientists, un ONG care cercetează riscurile legate de nuclear. “Kim continuă să facă teste, să imbunătățească și să facă operaționale forțele sale”, a susținut Vipin Narang, cercetător la Massachusetts Institute of Technology.

”Lătrături de câine speriat”

După cele două teste din 2 martie, presa de stat nord-coreană a relatat că liderul Kim Jong Un a supervizat un “tir de artilerie cu rază lungă”. Au publicat de asemenea imagini cu baterii de lansatoare de rachete multiple, ca și mai multe fotografii ale unei rachete de calibru mare trase într-o pădure.

Kim Yo Jong, sora lui  Kim Jong Un și unul din cei mai apropiați consilieri, a calificat după aceea protestele Seulului împotriva acestor teste militare drept “cu adevărat nebunești”, comparând aceste critici cu “lătrăturile unui câine speriat”. Un ton virulent care contrastează cu mesajul personal de “liniștire” trimis săptămâna trecută de dl Kim însuși sud-coreenilor, care se confruntă cu noul coronavirus.

Coreea de Sud este după China și Italia țara cea mai afectată de epidemie. Invers, Coreea de Nord, care și-a închis granițele și a adoptat măsuri de izolare drastice, nu a anunțat până astăzi cazuri de contaminare confirmate pe teritoriul său.(RADOR)