Coreea de Nord se schimbă la faţă. Pizza şi telefoanele mobile, legalizate

Coreea de Nord se schimbă la faţă. Pizza şi telefoanele mobile, legalizate

Kim Jong Un, liderul din Coreea de Nord, succesor, din decembrie 2011, a lui Kim Jong Il, are în minte un plan prin care să ofere ţării pe care o conduce o nouă imagine. El vrea să relaxeze o serie de legi, astfel că, în curând, nord-coreenii vor putea avea telefoane mobile şi vor putea mânca pizza.

În ultima jumătate de an, în Coreea de Nord, numărul femeilor care poartă pantaloni, încălţăminte cu platformă sau cercei a crescut semnificativ. Şi telefoanele mobile încep să fie disponibile pe piaţa până acum închisă şi conservatoare.

Kim Jong Un a anulat ordine anterioare care interziceau consumul de pizza, de cartofi franţuzeşti sau de hamburgeri. Prin alte decizii, a oferit copiilor excursii gratuite la grădinile zoologice şi în parcurile de distracţie.

Nu sunt de ignorat nici studiile pe care Kim Jong Un le-a făcut în străinătate, în Elveţia, la începutul adolescenţei sale. Contactul cu lumea occidentală l-a determinat să iniţieze proiecte legislative care să producă schimbare şi să acorde locuitorilor mai multe libertăţi în viaţa cotidiană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, contrar acestor măsuri care să mai relaxeze locuitorii, Dong Yong-Sueng, specialist nord-coreean la "Samsung Economic Research Institute", este de părere că aceste decizii fac parte "dintre-o strategie care să aducă aminte de imaginea părintească şi caldă a bunicului său, Kim Il Sung".

Până în decembrie 2011, ţara a fost condusă de Kim Jong Il, care din 1994, a condus ţara într-o manieră mai rece. Înaintea lui, însă, Kim Il Sung a vrut să creeze o "o naţiune care fie fie raiul copiilor", iar ţara, susţinută de fosta URSS, avea suficiente resurse pentru a-şi hrăni locuitorii. Tocmai de aceea, nord-coreeni privesc cu nostalgie spre perioada anilor '70. Din acest motiv, Kim Jong Un, un tânăr lider cu un popor întreg la picioare, doreşte să obţină iubirea naţiunii printr-o imagine care să amintească perioada de glorie a ţării sale.