Coreea de Nord se pregătește intens în aceste zile să lanseze racheta cu rază lungă de acțiune, capabilă să atingă ținte aflate pe teritoriul Statelor Unite. Conform unor surse sud-coreene, sateliții de recunoaștere au identificat racheta la una dintre bazele de cercetare și dezvoltare ale Phenianului.
Analiștii estimează că racheta are o înălțime de aproximativ 40 de metri și poate trimite un focos nuclear la distanțe de peste 10.000 de kilometri. Inaugurarea rachetei va spori și mai mult temerile în rândul statelor vecine, alarmate deja de insistența regimului de la Phenian de a merge mai departe cu plsarea pe orbită, la jumătatea acestei luni, a unui satelit, cu ajutorul unei rachete, scrie ”The Telegraph”. SUA, Coreea de Sud și Japonia consideră că planul Phenianului nu este decât un test mascat de lansare a unei rachete. Specialiștii care au analizat imaginile prin satelit susțin că această rachetă, ce va fi lansată de la baza aersopațială Tongchang-ri din nord-vestul țării, pare să fie asemănătoare cu racheta de tip Taepodong-2, lansată de Coreea de Nord în aprilie 2009, fiind cea mai puternică armă deținută de regimul comunist de la Phenian.
Pe fotografiile care prezintă baza de rachete poate fi văzută o instalaţie radar mobilă, inexistentă mai înainte şi, după cum se presupune, o serie de rezervoare pentru combustibil şi oxidant. Japonia ia măsuri Japonia a anunțat deja că va lua măsuri față de planul Phenianului. Guvernul de la Tokyo a trimis peste 500 de militari în insula Ishigaki, pentru a intercepta racheta nord-coreeană. Săptămâna trecută, guvernul nipon avertiza că o va doborî, dacă îi va amenința teritoriul. Coreea de Sud a precizat, de asemenea, că ar putea distruge proiectilul în aer, în cazul în care acesta se va îndrepta spre teritoriul său. În 2009, nord-coreenii au lansat o rachetă purtătoare care trebuia să plaseze pe orbită un satelit. Racheta a fost lansată spre est, a survolat nordul arhipelagului nipon şi a eşuat în Oceanul Pacific.