Coreea de Nord a anunţat joi că a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, potrivit presei de stat, la câteva zile după ce Phenianul a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care îi încalcă spaţiul aerian,
Hwasong-18 - un nou tip de ICBM cu combustibil solid care ar fi fost lansată de armata nord-coreeană numai o singură dată, în aprilie - a parcurs 1.001 de kilometri la o altitudine maximă de 6.648 km înainte de a cădea în Marea de Est, a indicat agenţia de presă nord-coreeană ACTC, folosind denumirea coreeană pentru Marea Japoniei.
Potrivit experţilor, durata zborului de aproximativ 70 de minute este, de asemenea, similară celei din lansările anterioare de ICBM de către Coreea de Nord.
Lansarea care, potrivit ACTC, a fost supervizată de liderul nord-coreean Kim Jong Un, a fost o "mare explozie" care a zguduit "întreaga planetă", a adăugat presa de stat.
Kim Jong Un a mai promis că va fi lansată "o serie de ofensive militare mai puternice" până când Statele Unite şi Coreea de Sud îşi vor schimba politica faţă de Nord, a informat ACTC.
Un nou test periculos făcut de Coreea de Nord
Confirmarea lansării, pe care armata sud-coreeana a raportat-o miercuri, survine într-un moment în care relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel. Kim Jong Un a calificat "ireversibil" anul trecut statutul de putere nucleară al ţării sale şi cerut o dezvoltare sporită a armamentului, inclusiv a armelor nucleare tactice.
În răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va expune unei riposte nucleare şi "sfârşitului" actualului său guvern dacă decide să folosească arma atomică, conform Agerpres.
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat că rachetele nucleare ale Coreei de Nord reprezintă o amenințare inclusiv pentru capitalele Paris, Berlin sau Londra.
Liderul de la Seul a făcut comentariile la summitul NATO de la Vilnius, unde a fost invitat alături de șefii de stat ai Japoniei, Australiei și Noii Zeelande, țările partenere ale Statelor Unite din zona Asia-Pacific.
„În era ultraconectată de astăzi nu putem separa securitatea Europei de cea a Asiei”, a declarat el în timpul reuniunii de marți, notând că guvernul său și NATO au încheiat deja un parteneriat care vizează cooperarea în 11 domenii esențiale, de la lupta împotriva terorismului, la neproliferarea nucleară și apărarea cibernetică.