Coreea de Nord se înarmează. Kim aduce în țară noi lansatoare de rachete balistice

Rachete. Sursa foto: arhiva EVZ

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat livrarea a 250 de noi lansatoare de rachete balistice tactice către trupele din prima linie, a raportat luni media de stat KCNA, despre care Seulul a afirmat că ar putea fi folosite pentru a amenința Coreea de Sud.

Lansatoarele au fost descrise de mass-media de stat ca fiind o armă tactică modernă de atac proiectată personal de Kim și gata să fie transferate unităților Armatei Populare Coreene de la granița cu Sudul.

O nouă rachetă balistică tactică

"Credem că (lansatoarele de rachete) sunt destinate a fi utilizate în diverse moduri, cum ar fi atacarea sau amenințarea Coreei de Sud", a declarat Lee Sung-joon, purtătorul de cuvânt al Statului Major interarme al Coreei de Sud, în cadrul unei ședințe de presă, menționând că desfășurarea în apropierea frontierei ar însemna că raza de acțiune nu este mare. Fotografiile publicate de KCNA au arătat rânduri de lansatoare aliniate alături de bannere roșii care chemau la victorie sub reflectoare la evenimentul desfășurat noaptea și la care a participat Kim.

Într-un discurs, Kim a învinuit Statele Unite pentru crearea unui "bloc militar bazat pe arme nucleare" care a forțat țara sa să își consolideze în continuare capacitățile militare. Un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării de la Seul, care se ocupă de afacerile intercoreene, a declarat că programele nucleare și de rachete ilegale ale Coreei de Nord reprezintă principala amenințare la adresa păcii și stabilității în peninsula coreeană. Cha Du Hyeogn, cercetător principal la Institutul Asan pentru Studii Politice, a declarat că Pyongyang a dorit să demonstreze că are capacitatea de a-și lovi vecinul.

"Coreea de Sud vorbește despre angajamentul SUA de disuasiune nucleară extinsă sau despre sistemul său de disuasiune în trei direcții, iar Coreea de Nord arată că dorește să aibă capacitatea de a ataca care nu poate fi gestionată de astfel de (sisteme)", a declarat Cha. Retorica din ce în ce mai stridentă a Nordului a vizat probabil și alegerile prezidențiale din SUA, a declarat Cha, pregătind potențial terenul pentru negocieri dacă fostul președinte american Donald Trump câștigă.

Kim și Trump au avut o serie de întâlniri

Sursa foto: Arhiva EVZ

Kim și Trump au avut o serie de întâlniri fără precedent înainte ca un summit în Vietnam în 2019 să se prăbușească din cauza sancțiunilor. Koh Yu-hwan, profesor emerit de studii nord-coreene la Universitatea Dongguk, a declarat că, în timp ce Pyongyangul a intensificat retorica, a rămas în afara provocărilor strategice. "Coreea de Sud și SUA urmează să organizeze un exercițiu militar major în august... (Coreea de Nord) face aceste remarci ca răspuns la aceste exerciții militare", a declarat Koh.

Seulul și Washingtonul organizează în luna august exercițiile militare anuale comune cunoscute sub numele de Ulchi Freedom Shield. Coreea de Nord a condamnat de mult timp exercițiile comune dintre Statele Unite și Coreea de Sud ca fiind o repetiție pentru invazie. Pyongyang va avea o pregătire nucleară sporită în viitorul apropiat pentru a descuraja amenințările nucleare și a se proteja, a declarat Kim în discursul adresat trupelor și oamenilor de știință militari, scrie Reuters. Fiica lui Kim, Kim Ju Ae, a participat la eveniment, conform fotografiilor KCNA, fiind prima sa apariție publică în aproape trei luni. Parlamentarii sud-coreeni au declarat luna trecută că ea a fost antrenată pentru a deveni următorul lider. Mass-media de stat din Coreea de Nord a relatat despre activitățile sale publice, dar nu și despre viitorul său politic.