Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că va discuta cu liderii NATO despre amenințarea clară pe care Coreea de Nord o reprezintă pentru Europa prin aprofundarea legăturilor militare cu Rusia, avertizând că Moscova trebuie să aleagă între cele două state.
Rusia "depinde în întregime" de direcția pe care dorește să o ia în relațiile viitoare cu Coreea de Sud, a declarat Yoon, adăugând că Seulul va lua o decizie privind sprijinul armat pentru Ucraina în funcție de modul în care se va desfășura un nou pact militar între Moscova și Pyongyang. „Cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord reprezintă o amenințare clară și o provocare gravă la adresa păcii și securității în peninsula coreeană și în Europa”, a declarat Yoon pentru Reuters. Remarcile au fost făcute într-un răspuns scris la întrebările Reuters înainte de o vizită la Washington pentru un summit NATO. Yoon, care a devenit primul lider sud-coreean care a participat la un summit NATO în 2022, urmează să plece luni la evenimentul de la Washington, fiind pentru a treia oară când participă la o astfel de reuniune. Împreună cu Australia, Japonia și Noua Zeelandă, Coreea de Sud reprezintă cei patru parteneri din Asia-Pacific care participă la discuțiile din 10 și 11 iulie.
Disputele cu Coreea de Nord
Relațiile dintre Coreea de Sud și Rusia s-au deteriorat deoarece Moscova primește de la Pyongyang transporturi de rachete balistice și artilerie pentru războiul său împotriva Ucrainei. Atât Rusia, cât și Coreea de Nord neagă astfel de tranzacții. Rusia a numit Coreea de Sud "cea mai prietenoasă dintre țările neprietenoase", iar președintele Vladimir Putin a declarat că ar face "o mare greșeală" dacă ar decide să furnizeze arme Ucrainei. Coreea de Sud a protestat atunci când Putin a vizitat Pyongyangul în iunie și a semnat un tratat cu liderul Kim Jong Un care acoperă apărarea reciprocă. "Coreea de Nord este în mod clar o amenințare pentru societatea internațională", a spus Yoon în comentariile sale. "Sper că Rusia va decide în mod rațional care parte, Sudul sau Nordul, este mai importantă și mai necesară pentru propriile sale interese". El a adăugat: "Viitorul relațiilor ROK-Rusia depinde în întregime de acțiunile Rusiei", referindu-se la Coreea de Sud prin numele său oficial, Republica Coreea. Yoon a militat pentru consolidarea legăturilor de securitate cu Europa și alți aliați ai SUA pentru a descuraja amenințările nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord. În același timp, el a încercat să consolideze rolul Sudului în securitatea globală, în probleme precum invazia Rusiei în Ucraina și rivalitatea dintre China și Statele Unite.
Arme pentru Ucraina
Când a fost întrebat dacă ar autoriza arme pentru Ucraina, Yoon a spus că Coreea de Sud ar analiza "nivelul și substanța cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord". Aceasta ar include domenii precum comerțul cu arme, transferurile de tehnologie militară și asistența cu materiale strategice, a adăugat el. Rusia, un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, s-a angajat într-un parteneriat militar "ilegal" cu Coreea de Nord, a declarat Yoon, adăugând că este îngrijorător să ne gândim la ajutorul pe care l-ar putea oferi în schimb Pyongyangului.
Va exista un impact "negativ" clar asupra legăturilor Coreei de Sud cu Rusia dacă aceasta continuă să încalce rezoluțiile ONU, a adăugat el. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022, aceasta era a cincea cea mai mare destinație de export a Coreei de Sud, în timp ce Rusia era un furnizor cheie de energie pentru Coreea de Sud, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, cu sediul la Washington.
Parteneriatul cu NATO
Coreea de Sud își va duce parteneriatul cu NATO la un nou nivel în septembrie, printr-un exercițiu de apărare cibernetică în care intenționează să găzduiască state membre NATO, organizat de agenția de informații a țării, a declarat Yoon. Liderii se reunesc la Washington pentru summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, care va celebra, de asemenea, cea de-a 75-a aniversare a alianței militare. Yoon a refuzat să comenteze posibilele schimbări ale politicilor SUA dacă Donald Trump va deveni președinte pentru a doua oară în alegerile din noiembrie, dar a subliniat sprijinul bipartizan neclintit pentru alianța SUA-Coreea de Sud în ultimii 70 de ani. "Alianța va rămâne puternică în continuare", a adăugat Yoon. Aliații lui Trump îi asigură pe oficialii din Japonia și Coreea de Sud că acesta va sprijini un efort al epocii Biden de a aprofunda legăturile tripartite menite să contracareze China și Coreea de Nord, a raportat Reuters.