Un nou pas spre război: regimului comunist de la Phenian a lansat o rachetă intercontinentală care a survolat insula Hokkaido. Toate sistemele de alertare a populației au fost activate, dar racheta nu a fost doborâtă. Cazurile în care tirurile nord-coreene au ajuns deasupra spațiului aerian nipon au fost rarisime.
Era puțin înainte de ora 6 dimineața, când sirenele au început să urle. Sistemul de alarmă J-Alert a început să transmită prin toate megafoanele mesaje de avertizare. La fel, televiziunea și radioul naționale: Japonia este atacată!
Trenurile de mare viteză au fost blocate în stații, iar pasagerilor li s-a cerut să se îndrepte către adăposturi. Metroul din Sapporo a afișat următorul mesaj: „Toate liniile sunt perturbate. Motivul: lansare de rachetă balistică.”
Coreea de Nord tocmai lansase o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-14, din ultima generație creată de savanții lui Kim Jong-un. Aceasta a survolat insula Hokkaido, la o altitudine de 550 de kilometri, apoi s-a rupt în trei bucăți, prăbușindu-se în mare, la 1180 de kilometri est de Capul Erimo, la capătul unui zbor de 2700 de kilometri.
Japonia nu a încercat să doboare racheta nord-coreană care i-a străbătut cerul: sistemele anti-rachetă PAC- 3 Patriot (amplasate la sol) și SM-3 (amplasate pe distrugătoare) nu au fost activate.
„Atac” asupra lui Kim
Regimul nord-coreean a folosit în premieră, pentru lansarea unei rachete balistice, baza de la Sunan, din apropiere de capitala Phenian, ceea ce demonstrează o dezvoltare a capacităților Coreei de Nord. De asemenea, înmulțirea numărului de baze de lansare poate avea ca scop derutarea spionajului prin sateliți, dar și complicarea misiunii pentru un inamic potențial, confruntat astfel cu mai multe ținte potențiale.
Lansarea rachetei a avut loc în timp ce Statele Unite și Coreea de Sud efectuează ample manevre militare comune în Peninsulă. Coreea de Nord a declarat că aceste exerciții reprezintă o pregătire pentru invadarea teritoriului său. Ca răspuns la provocarea Phenianului, un escadron de patru avioane de luptă sud-coreene a simulat o misiune de bombardament împotriva unei ținte ce reprezenta „comandamentul Coreei de Nord”. Aparatele, de tip F-15, au simulat lansarea a opt bombe MK-84, de câte o tonă fiecare.
Maiorul Lee Kuk-no, comandantul operațiunii, a declarat pentru agenția Yonhap: „Forțele noastre aeriene vor rade de pe fața pământului conducerea regimului nord-coreean, dacă acesta amenință securitatea poporului nostru”.
FOTO: AGERPRES - Momentul lansării rachetei balistice intercontinentale care a provocat panică în Japonia
„O amenințare fără precedent la adresa națiunii noastre”
Robert Kelly, profesor asociat la Universitatea din Pusan, în cadrul Departamentului de Științe, a declarat pentru CNN că răspunsul Coreei de Sud reprezenta o escaladare atent măsurată. „Nordcoreenii nu pot să lanseze pur și simplu rachete asupra oamenilor din alte țări, trebuie să li se răspundă cumva. (Acțiunea Seulului) pare un gest de escaladare, trebuia să fie suficient de dur, să transmită un semnal, însă nu au dorit să fie prea dur, pentru că nimeni nu dorește să se ajungă la un război.”
Trump promite sprijin
Tot în luna aceasta, Coreea de Nord a amenințat că va lansa o rachetă înspre insula americană Guam din Pacific, după ce președintele Donald Trump a avertizat Phenianul că se va confrunta cu „foc și furie” dacă amenință Statele Unite. Coreea de Nord a efectuat zeci de teste cu rachete balistice sub regimul Kim Jong-un, cel mai recent având loc sâmbătă. Cu toate acestea, lansarea de proiectile asupra teritoriului Japoniei a reprezentat un eveniment extrem de rar.
„Gestul nesocotit al Coreei de Nord reprezintă o amenințare de o gravitate fără precendent la adresa națiunii noastre”, a declarat presei premierul nipon Shinzo Abe. De asemenea, șeful executivului de la Tokyo a avut o discuție telefonică de 40 de minute cu Donald Trump, în care cei doi au convenit să sporească presiunile asupra Coreei de Nord. Președintele american a declarat că este „100% alături de Japonia”, a adăugat Abe. Shinzo Abe a fost primul lider politic primit de Donald Trump la Casa Albă, după instalarea sa ca președinte la începutul acestui an. Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud au cerut o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, aceasta fiind programată pentru marți după amiază.
FOTO:AGERPRES - Baterii PAC-3 Patriot de rachete anti-rachetă amplasate în centrul Tokyoului
Războiul care nu s-a încheiat
Statele Unite și Coreea de Sud se află practic încă în război cu Coreea de Nord, dat fiind că războiul din 1950-53 s-a soldat cu un armistițiu, neexistând un tratat de pace. În ciuda presiunilor exercitate de comunitatea internațională asupra Phenianului, pentru ca acesta să renunțe la programele sale nuclear și de dezvoltare a rachetelor, regimul comunist a declarat în repetate rânduri că nu va accepta așa ceva, deoarece programele respective sunt necesare pentru a contracara ostilitatea americană.