Coreea de Nord, o fabrică nucleară în devenire

ONU şi Statele Unite consideră că amplificarea programului nuclear şi tot mai profunda izolare demonstrează că nord-coreenii se pregătesc să "exporte" arme de distrugere în masă în întreaga lume.

Testul nuclear din acest debut de săptămână şi lansările de rachete aer-sol ce au urmat au pus pe jar comunitatea internaţională.

"Nu suntem îngrijoraţi doar de faptul că au o armă nucleară, ci de ceea ce vor face cu ea şi unde va merge. Este foarte greu să ştii cu cine vorbesc şi unde îşi trimit lucrurile", a spus un oficial american, citat de Wall Street Journal.

Nord-coreenii vând rachete de scurtă şi lungă distanţă în valoare de 1.5 miliarde de dolari anual. Dacă cele mai multe ajung în Iran sau Siria, inamici declaraţi ai Washingtonului, altele aprovizionează state aliate interesului american, ca Egipt şi Pakistan, spun analiştii de la Phenian.

Pedepse de la vest şi est

Testul nuclear va duce din nou la interzicerea exporturilor nord-coreene în ţări ca Japonia şi Coreea de Sud. Mai mult, ajutoarele internaţionale pentru Coreea de Nord vor fi blocate, iar acest embargo ar putea dura ceva vreme.

Deşi preşedintele american Barack Obama, secretarul de stat Hillary Clinton şi consilierul pe probleme de securitate James Jones au denunţat public poziţia deosebit de ofensivă a Phenianului, ambasada nord-coreană la Washington nu s-a sinchisit să facă nici măcar o declaraţie.

Atât partea americană, cât şi Israelul acuză regimul comunist că a contribuit decisiv la creşeterea arsenalului balistic dintr-o zonă delicată ca Orientul Mijlociu. Acuzaţii care "rimează" perfect cu cea de sponsorizare a terorismului.

Statele Unite spun că, din fericire, coreenii nu deţin încă tehnologia necesară pentru a folosi arme nucleare prin intermediul rachetelor. Însă tot americanii recunosc că serviciile lor secrete nu deţin informaţii clare despre ultimele progrese de la Phenian.

Moştenirea sovietică

Tehnologiile de producere a rachetelor au fost împrumutate de la Uniunea Sovietică. Mai întâi, coreenii au produs celebrul Nodong. Racheta este realizată pe baza rachetelor sovietice tip SCUD, producţia începând în perioada Gorbaciov.

Apoi a fost rândul unei rachete cu rază lungă, Taepodong. Versiunea a doua, îmbunătăţită, a fost testată în luna aprilie, dar Coreea de Nord a dezminiţit totul, spunând că a lansat un satelit.

Marele secret

Doar Yemenul a recunoscut că folosea rachete nord-coreene în anii '90, dar a ţinut să menţioneze că această colaborarea a luat sfârşit.

Iranul, inamic declarat al SUA, refuză să recunoască că rachetele sale cu rază lungă sunt construite după reţeta tehnologică coreeană. Libia, Egiptul şi Siria refuză să comenteze subiectul.

"Nord-coreenii sunt implicaţi în dezvoltarea fiecărui sistem de rachete din regiune", a spus un înalt oficial israelian, însărcinat cu contraproliferarea. Un trafic bine pus la punct

În august 2008, un avion nord-corean care a decolat din Myanmar cu destinaţia Iran a fost interceptat de forţele indo-americane. Aparatul s-a întors în Coreea de Nord. În el, se presupune că erau componente de rachete.

Experţii în contraproliferare din State şi Asia spun că regimul de la Phenian a dezvoltat o reţea sofisticată de trafic în Orientul Mijlociu şi restul Asiei. Regimul este un susţinător al bandelor criminale asiatice, iar transporturile sale sunt asigurate de vase cipriote şi cambodgiene, cu documente false. CITIŢI ŞI:

Phenianul îşi arată colţii, dar nu muşcă