Coreea de Nord lansează o altă rachetă balistică în Marea Japoniei. Tensiuni în creștere

Sursa foto: Anton Medvedev | Dreamstime.com

Coreea de Nord a efectuat un nou test de rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, marcând astfel ultima lansare dintr-o serie de teste de armament interzise, desfășurate de Phenian în acest an, a confirmat marți armata sud-coreeană.

Potrivit Statului Major Interarme sud-coreean (JCS), armata sud-coreeană a detectat o posibilă rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, lansată din zona Phenian către Marea de Est, în jurul orei 06.53 (ora locală) sau 00.53 (ora României).

Coreea de Nord, trage o rachetă în direcția Japoniei

„Am consolidat supravegherea şi vom împărtăşi informaţii pertinente cu Statele Unite şi Japonia”, anunţă JCS.

Aceasta reprezintă a treia încercare de lansare a unei rachete balistice de la începutul anului, urmând testele efectuate cu o rachetă cu combustibil solid în luna martie, și cu o altă rachetă echipată cu o ogivă hipersonică manevrabilă în luna ianuarie.

Tokyo a confirmat lansarea rachetei, iar Garda de Coastă a emis avertizări către navele din zonă. Le-a solicitat să fie precaute și să raporteze orice obiect căzut, fără să se apropie de acesta.

Conform postului public japonez NHK, citând surse guvernamentale anonime, se pare că racheta „a căzut în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei”.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat presei, marți, că Kim Jong-un a lansat rachete balistice în mai multe rânduri în acest an. A condamnat această acțiune ca fiind o amenințare la adresa securității regionale, considerând-o „absolut inacceptabilă”.

Kim Jong Un a supervizat un nou tip de rachetă hipersonică

Tirul de marți survine la mai puțin de două săptămâni după ce presa de stat din Coreea de Nord a raportat că Kim Jong Un a supervizat cu succes un test al unui motor cu combustibil solid pentru, adică „nou tip de rachetă hipersonică cu rază intermediară de acțiune”.

Tirul de rachete are loc și la scurt timp după ce Rusia a exercitat un veto la ONU. Asta a dus la dizolvarea sistemului de supraveghere a sancțiunilor impuse de ONU pentru Coreea de Nord și programului său nuclear, pe fondul unei anchete privind presupusele transferuri de armament între Moscova și Phenian.

Peste o săptămână, în Coreea de Sud sunt programate alegeri legislative. În timpul acestora, partidul președintelui Yoon Suk Yeol, un susținător al unei abordări ferme față de Phenian, își propune să obțină controlul în Parlament.

Sursa foto: kremlin.ru

Coreea de Nord, înfuriată de relația dintre Sud și SUA

În luna martie, Statele Unite și Coreea de Sud au desfășurat unul dintre cele mai importante exerciții militare comune anuale, provocând furia Phenianului, care condamnă constant aceste exerciții ca fiind pregătiri pentru o eventuală invazie a teritoriului său.

Concomitent, Coreea de Nord a întărit legăturile sale cu Rusia, aliatul său tradițional.

Vladimir Putin și Kim Jong Un au participat la un summit în Extremul Orient rus în septembrie, unde Kim a subliniat că relațiile cu Moscova sunt „prioritatea numărul unu” pentru ei, potrivit News.ro.