Coreea de Nord îşi reia programul nuclear

Coreea de Nord îşi reia programul nuclear

Regimul de la Phenian părăseşte negocierile pentru dezarmare, supărat că ONU i-a condamnat testul balistic din 5 aprilie.

Phenianul a avertizat ieri că intenţionează să abandoneze negocierile multilaterale pentru dezarmarea sa nucleară şi să repornească centrala de la Yongbyon, destinată producerii de plutoniu îmbogăţit, potrivit Reuters. Declaraţia deosebit de dură a Coreei de Nord vine drept răspuns la poziţia Consiliului de Securitate al ONU, care a condamnat, luni, „tirul” de rachetă efectuat recent de Phenian şi şi-a consolidat regimul de sancţiuni împotriva acestuia.

Un comunicat al Ministerului de Externe nord-coreean, difuzat de agenţia oficială KCNA, a calificat drept „insultă insuportabilă” decizia ONU şi a subliniat că Phenianul nu va mai participa niciodată la negocierile multilaterale. Rusia şi Japonia au intervenit ieri pentru a cere Coreei de Nord să se întoarcă la masa tratativelor. Beijingul, cel mai apropiat aliat al Phenianului, a avut însă o reacţie mai nuanţată, cerând tuturor părţilor să dea dovadă de „calm şi prudenţă”. Cei şase actori implicaţi, cele două Corei, China, Japonia, Rusia şi SUA, au început negocierile privind programul nuclear al Phenianului în august 2003. Sancţiuni financiare Nemulţumirea regimului comunist al lui Kin Jong-il a fost declanşată, în mod previzibil, de declaraţia Consiliului de Securitate al ONU, care a întrunit acordul celor cinci membri permanenţi, China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi pe cel al Japoniei. Văzut de occidentali ca un test pentru lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, „tirul” din 5 aprilie a fost catalogat de Coreea de Nord drept parte a unui program paşnic, destinat lansării unui satelit pe orbită.

Textul ONU, rezultat în urma unui compromis, „condamnă tirul efectuat la 5 aprilie” şi precizează că acesta contravine rezoluţiei 1.718 din 2006, care interzice Phenianului orice test nuclear sau tir de rachetă. În plus, Consiliul de Securitate solicită aplicarea unor sancţiuni financiare şi un embargo comercial parţial, inclusiv pe importul de arme. Sancţiunile nu vor bloca importul de energie şi cereale, vitale pentru economia nord-coreeană. În atenţia Casei Albe Reacţia dură a Coreei de Nord, care a ameninţat că-şi va spori forţa de disuasiune nucleară, reprezintă, în opinia analiştilor BBC, o tentativă de a atrage atenţia noii administraţii de la Casa Albă. Comentatorii au avertizat de altfel că preşedintelui Barack Obama îi va fi dificil să rezolve problema Coreei de Nord. Ieri, un înalt oficial american, citat de AFP fără a fi nominalizat, a cerut Phenianului „să se întoarcă în formatul de negocieri” şi să nu facă paşi „care l-ar izola şi mai mult de comunitatea internaţională”. Analiştii au avertizat însă că ameninţările şi ostilitatea Coreii de Nord, care acceptase închiderea reactorului nuclear de la Yongbyon în 2007, vor continua de data aceasta pentru mai multe luni.

Ne puteți urmări și pe Google News