Coreea de Nord atacă dur ONU și îi numește pe transfugi „gunoaie”

Coreea de nord. Sursa foto: Dreamstime.com

Coreea de Nord a atacat sâmbătă ONU pentru că a acuzat regimul de la Pyongyang de încălcări sistematice și răspândite ale drepturilor omului și i-a numit „gunoaie umane” pe dezertorii nord-coreeni care au scăpat de greutăți, potrivit presei de stat.

Coreea de Nord atacă ONU. Îndemnurile au venit după ce statul înarmat nuclear a fost tras la răspundere joi, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, pentru că a cheltuit masiv pentru programul său de înarmare nucleară, în timp ce poporul său suferă de foame și nu dispune de bunuri de primă necesitate.

Ilhyeok Kim, un dezertor nord-coreean, a declarat în fața consiliului că a fost forțat de mic să lucreze pe câmpuri fără a fi recompensat.  Iar cerealele pe care le cultivau mergeau toate la armată. Cei care alcătuiesc populația țării nu sunt tratați ca oameni, adesea.

„Guvernul ne transformă sângele și sudoarea într-o viață luxoasă pentru conducere și în rachete care aruncă în aer munca noastră grea în cer”, a spus el. „Banii cheltuiți pentru o singură rachetă ne-ar putea hrăni timp de trei luni.”

Dar reuniunea a fost o „insultă și o încălcare” a spiritului Cartei ONU, a declarat un purtător de cuvânt anonim al Asociației Coreene pentru Studiul Drepturilor Omului, într-o declarație transmisă de Agenția Centrală Coreeană de Știri.

Coreea de Nord atacă dur ONU

Pyongyang „denunță cu tărie și respinge faptul că Consiliul de Securitate al ONU s-a târguit cu privire la situația drepturilor omului într-o țară individuală”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Poporul RPDC cunoaște bine situația drepturilor omului și o apreciază corect de unul singur”, a adăugat acesta, referindu-se la Nord după numele său oficial – Republica Populară Democrată Coreea.

Sursa: News.sky.com/

Dezertorii nord-coreeni sunt „gunoaie umane, care au fugit după ce și-au abandonat patria și părinții, soțiile și copiii doar pentru a-și salva viețile murdare”, a mai spus oficialul.

Audierea, solicitată de Statele Unite, a fost prima din ultimii șase ani în Consiliul de Securitate privind drepturile omului în Coreea de Nord și a avut loc în contextul în care Pyongyang și-a accelerat în ultimul an testele de rachete cu capacitate nucleară, sporind tensiunile în Asia de Est.

La audiere nu a fost prezent niciun delegat din partea Pyongyangului. Sursa: insiderpaper.com