Dictatorul nord-coreean Kim Jong-il a murit în urma unui atac de cord | VIDEO

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-il a murit în urma unui atac de cord | VIDEO

Dictatorul Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong-il, a murit în cursul zilei de sâmbătă, la bordul trenului său blindat pe care îl prefera ca mijloc de transport, a anunţat televiziunea de stat din această ţară. Potrivit CNN, dictatorul ar fi murit în urma unui atac de cord.

Potrivit presei nord-coreene, Kim Jong-il a murit sâmbătă, în jurul orei 8.30, din cauza "suprasolicitării", după ce şi-a dedicat întreaga viaţă poporului. Un reporter al televiziunii de stat a transmis vestea, cu lacrimi în ochi, potrivit CNN. Agenţia naţională de presă KCNA susţine că liderul nord-coreean a suferit un atac de cord şi că nu a putut fi salvat, în ciuda tuturor eforturilor medicale. Kim suferea de boli cardiace şi cerebrovasculare de foarte multă vreme. Potrivit informaţiilor oficiale, el ar fi fost în vârstă de 69 de ani şi ar fi avut probleme de sănătate din anul 2008.

Kim Jong-un, desemnat succesor Informaţiile care au ajuns însă în Occident despre el erau extrem de sumare, fiind, în cea mai mare parte, simple estimări, inclusiv data şi locul naşterii. Agenţia de presă a Coreei de Nord a anunţat că fiul său, Kim Jong-un a fost desemnat succesor la conducerea ţării. Potrivit BBC, Kim Jong-il, care a condus ţara din 1994, de la moartea tatălui său, a decedat în tren, în timpul unei vizite în afara capitalei nord-coreene, după cum au anunţat autorităţile. El a suferit un atac cerebral în 2008 şi a fost absent din viaţa publică mai multe luni de zile.

Succesorul va fi cel de-al treilea fiu al său, Kim Jong-un, care are aproape 30 de ani. Agenţia de presă de stat KCNA a cerut oamenilor să rămână uniţi şi să-l susţină pe Kim cel tânăr. "Toţi membrii de partid, militarii şi opinia publică ar trebui să-l urmeze pe tovarăşul Kim Jong-un şi să protejeze, să întărească frontul unit al partidului, al armatei şi al cetăţenilor", spunea agenţia de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înmormântarea va avea loc la Phenian, în 28 decembrie, iar Kim Jong-un va conduce ceremonia. Va urma o perioadă de doliu naţional, între 17 şi 29 decembrie, precizează sursa citată. Cine era Kim Jong-il Kim Jong-il a fost unul dintre cei mai retraşi şi enigmatici lideri ai Coreei de Nord, conducând un stat izolat, înconjurat de secrete. Singurul lider comunist ereditar din lume, a fost criticat pentru încălcarea flagrantă a drepturilor omului şi pentru că a ameninţat stabilitatea regiunii, creând un program de înarmare nucleară şi de testare a unor rachete cu rază lungă de acţiune.

Când a ajuns la putere, după moartea tatălui său, Kim Ir-sen, în 1994, se cunoşteau foarte puţine lucruri despre Kim Jong-il, fiind văzut arareori în public. Se spune că a ordonat personal doborârea unui avion sud-coreean în 1987. Presa din Coreea de Sud l-a portretizat ca pe un om orgolios, un playboy care purta o coafură înaltă şi pantofi cu platformă, ca să pară mai înalt. S-au spus multe anecdote pe seama lui, vecinii de la sud încercând să demonstreze că era prost, dar, probabil, zvonurile legate de plăcerea lui de a mânca şi de a bea erau adevărate, relatează BBC.   Constantin Pulikovski, un emisar rus, care a călătorit cu trenul împreună cu Kim, prin Rusia, a relatat că liderului nord-coreean i se aduceau homari vii în fiecare zi, pe care îi mânca apoi cu beţişoare de argint. Cei doi beau împreună şampanie, în compania unor tinere extrem de frumoase şi inteligente. Se spune că a băut 10 pahare de vin în timpul summitului din anul 2000, cu preşedintele sud-coreean Kim Dae-jung şi se spune că îi plăcea coniacul Hennessy. Bine informat şi pasionat de cinematografie Cei care l-au cunoscut, povesteau că era bine informat şi că îi plăcea să urmărească evenimentele internaţionale. Unii îl vedeau ca pe un manipulator inteligent, dornic să-şi asume riscuri, pentru a-şi promova regimul. Fostul secretar de stat american Madeleine Albright a spus că liderul Kim Jong-il ştia foarte bine ce vroia şi era bine informat. Imaginea sa în Coreea de Nord era cea a unui dictator tipic, cu un evident cult al personalităţii.

Conform experţilor, Kim s-a născut în apropierea oraşului rusesc Khabarovsk, unde tatăl său primea sprijin din partea armatei sovietice. Apoi tânărul Kim a trăit în China, în timpul războiul coreean. La fel ca majoritatea elitei nord-coreene, a absolvit Universitatea Kim Il-sung. În 1975, a primit titlul de "iubit conducător" şi 5 ani mai târziu a intrat în Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Coreean, fiind responsabil pentru artă şi cultură. În 1978, a ordonat răpirea unui regizor sud-coreean  Shin Sang-ok şi a soţiei sale, actriţa Choi Eun-hee. Aceştia au fost închişi separat timp de 5 ani, înainte de a fi reuniţi, la un banchet al partidului. Au spus apoi că liderul nord-coreean şi-a cerut scuze pentru răpirea lor şi că le-a cerut să facă filme pentru el. Au făcut 7 filme, înainte de a reuşi să fugă în Occident în 1986.

Avea o dragoste pentru cinema aproape obsesivă. Se spune că ar fi colecţionat 20.000 de filme de la Hollywood şi că a scris o carte despre cinematografie, favorita sa fiind Elizabeth Taylor. Se mai spune că a vizitat de sute de ori compania cinematografică de stat şi că a produs un serial patriotic, cu 100 de episoade, despre istoria ţării sale. Primele discuţii cu Coreea de Sud În 1991 a fost ales comandant suprem al armatei coreene. Deja economia supercontrolată de la centru s-a transformat într-o criză economică puternică, exacerbată de căderea partenerului comercial principal, Uniunea Sovietică. Comerţul a scăzut foarte mult, iar regimul a rămas fără combustibili pentru fabrici şi birouri.

Din cauza dezastrelor naturale, recoltele au fost distruse şi se spune că au murit atunci sute de mii de oameni. O revoltă populară a fost înăbuşită în faşă. Starea precară a economiei a continuat şi după ce la conducerea ţării a venit Kim Jong-il, în 1994. Acesta a mai uşurat puţin povara sărăciei apelând la ajutor internaţional, în special din China. A vizitat China de câteva ori şi se interesa cum au reuşit chinezii să combine principiile socialiste cu afacerile private. De asemenea, a încercat să îmbunătăţească relaţiile cu Coreea de Sud.

În iunie 2000, el s-a întâlnit cu liderul sud-coreean, Kim Dae-jung, acesta fiind primul summit între cele două Corei, de la războiul din 1953, care a divizat naţiunea coreeană. Principalul obiectiv atins a fost îmbunătăţirea, într-o oarecare măsură, a relaţiilor între cele două state, incluzând reunirea familiilor separate de război. Peste un milion de coreeni au fost afectaţi de acest lucru. Zvonuri despre decesul său În august 2008, a apărut un raport într-o revistă japoneză care susţinea că dictatorul ar fi murit în 2003 şi că, de fapt, apariţiile sale în public de atunci până acum, ar fi fost ale unor sosii. O lună mai târziu, o sursă din serviciile secrete americane a declarat că Kim ar fi suferit un atac cerebral şi de aceea nu a putut apărea la o paradă militară, ce marca a 60-a aniversare a ţării. În urma zvonurilor pro şi contra, autorităţile nord-coreene au dat publicităţii o înregistrare video, în aprilie 2009, în care îl arătau pe Kim în vizite oficiale în fabrici, în noiembrie şi decembrie 2008.

În august 2009, a avut o apariţie dramatică, atunci când fostul preşedinte american Bill Clinton, a venit în Coreea de Nord pentru a se asigura de eliberarea a doi jurnalişti americani, arestaţi după ce ar fi intrat "ilegal" în Coreea de Nord, în luna martie. După ce s-a întâlnit cu Clinton, Kim Jong-il a acceptat să îi "ierte" pe cei doi ziarişti şi aceştia s-au întors în SUA. Armele nucleare

Angajamentul său fundamental se baza pe viziunea marxist-leninistă împărtăşită de tatăl său. Insistenţa pentru păstrarea programului nuclear nord-coreean, în ciuda criticilor vehemente de pe plan internaţional, ca şi dezvoltarea şi testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, capabile să ajungă până în oraşele americane, au făcut ca liderul Kim Jong-il să fie perceput ca un duşman, iar ţara sa a rămas izolată în tot acest timp.

Nord-coreeni plâng după Kim Jong-il

FOTO REUTERS <iframe src="http://www.youtube.com/embed/IP5Dac6w0pA" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/fPhiPf4rVYg" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe> <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5zYsUqAYg6c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Kim Jong-il. Citiţi şi:

  • Dinastia Kim, stăpână peste Coreea de Nord de şase decenii
  • Românul care le-a suflat în ureche celor doi Kim
  • Primele fotografii cu succesorul lui Kim Jong Il
  • Kim Jong-il lasă "împărăţia" la degetul mic al fiului cel mic