Coreea de Nord, amenințări pentru vecinii din sud

Kim Jong Un. Sursa foto: Dreamstime.com

Coreea de Nord susține că peste un milion de tineri s-au înrolat în armata națională săptămâna aceasta, după ce Phenianul a acuzat Seulul că trimite drone în spațiul său aerian și a amenințat Sudul cu represalii militare.

Mobilizare în Coreea de Nord

„Milioane de tineri s-au alăturat luptei naționale pentru eliminarea lepădăturilor din Republica Coreea care a comis o provocare gravă încălcând suveranitatea Republicii Populare Democrate Coreene prin infiltrarea cu dronă”, a declarat agenția de presă a regimului nord-coreean KCNA, referindu-se la cele două țări după numele lor oficiale.

Potrivit KCNA, peste 1,4 milioane de tineri, inclusiv studenți și lideri ai ligilor de tineret, s-au oferit voluntari luni și marți pentru a se alătura Armatei populare coreene.

Coreea de Nord, gata de război

Coreea de Nord, unde un serviciu militar foarte lung este deja obligatoriu pentru toți bărbații, a vorbit deja în trecut despre valuri masive de înrolări patriotice în perioadele de tensiuni mari cu Seulul sau Washingtonul.

Regimul comunist nord-coreean se plânge de mai multe survolări de drone din octombrie, despre care susține că au aruncat pliante de propagandă în capitală, pline de „zvonuri incendiare și prostii”, și acuză Seulul că este răspunzător.

Baloane cu gunoi lansat în Coreea de Sud Sursa foto: X

Phenianul a avertizat că încă o dronă în plus va fi considerată „o declarație de război” și a indicat duminică seara că a ordonat unui număr de opt ​​brigăzi de artilerie „să se pregătească pe deplin pentru a putea deschide focul”, pe lângă faptul că a întărit posturile de observare aeriană de la Phenian.

Seulul nu confirmă pregătirile

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a negat orice implicare, înaintea unei clarificări din partea statului major sud-coreean (JCS), care declara „că nu poate confirma dacă afirmațiile nord-coreene sunt adevărate sau nu”.

Speculații locale indică grupuri de militanţi din Coreea de Sud care au obiceiul de a trimite propagandă și dolari în Nord, de obicei cu baloane, dar uneori folosind drone mici, care sunt dificil de detectat de apărarea aeriană, atât din nord, cât și din sud.

Autoritățile din provincia Gyeonggi, care se învecinează cu Coreea de Nord, vor desemna orașele de graniță Yeoncheon, Gimpo și Paju „ca zone speciale de «pericol» în care oricine încearcă să trimită pliante în nord poate face obiectul unei anchete penale”, a declarat un oficial pentru AFP, citat de La Libre Belgique.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)