Un raport al think tank-ului din Washington Heritage Foundation, subliniază că regimul lui Kim Jong-un este la fel de periculos pentru Statele Unite precum Rusia, Iran și China.
Coreea de Nord prezintă serioase amenințări la adresa „intereselor vitale” ale Statelor Unite, pe măsură ce continuă să-și dezvolte capacitățile balistice și nucleare, a arătat miercuri un raport al reputatului grup de reflecție Heritage Foundation, cu sediul în Washington.
Conform raportului „2021 Index of U.S. Military Strength”, publicat anual de fundație, Coreea de Nord a fost clasată drept „ridicată” în ceea ce privesc amenințările la adresa SUA, a doua cea mai înaltă pe scara sa de evaluare în cinci niveluri. Coreea de Nord se află, în acest clasament, în aceeași categorie cu Rusia, Iranl și China, scrie agenția Yonhap.
Cu toate acestea, nivelul amenințărilor dinspre regimul de la Phenian condus de Kim Jong-un, a rămas neschimbat față de anul precedent.
În ceea ce privesc capacitățile de a prezenta amenințări, Coreea de Nord a fost plasată în categoria „acumulare”, cea aflată chiar sub partea de sus a scării, „formidabilă”, a dezvăluit raportul. Iranul a fost clasificat la același nivel ca și Coreea de Nord.
„Statele Unite și serviciile de informații aliate apreciază că Phenianul a finalizat deja miniaturizarea focoaselor nucleare și are capacitatea de a plasa arme nucleare pe rachetele sale de rază medie și de a atinge continentul nord american cu o rachetă”, se arastă în raportul Heritage Foundation.
Coreea de Nord, sub supervizarea directă a lui Kim, a efectuat în total șase teste de arme nucleare. În 2017, a efectuat trei teste de rachete balistice intercontinentale (ICBM), deși a menținut moratoriul autoimpus asupra testelor de rachete balistice cu rază lungă de acțiune și a armelor nucleare, pe fondul unor discuții de denuclearizare cu Washington.
Biden nu mai pierde vremea cu Kim
Coreea de Nord a dezvăluit cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a sa, în timpul unei parade uriașă care a avut loc pentru a marca 75 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor, luna trecută.
Raportul Heritage Foundation a indicat că Phenianul nu a efectuat încă un test balistic intercontinental care să demonstreze capacitatea de reintrare a unei astfel de rachete în atmosferă, dar oficialii serviciilor de informații americane au declarat că vehiculele de reintrare de la Phenian „ar trebui să aibă performanțe bune” dacă zboară pe o traiectorie normală care țintesc continentul american.
Potrivit observatorilor, administrația președintelui ales al SUA, Joe Biden, va avea o atitudine mult mai dură decât Donald Trump vizavi de singura dinastie comunistă din istorie, condusă acum de Kim Jong-un.
Experții apreciază că Biden se va dovedi mult mai puțin conciliant cu Kim decât predecesorul său. Chiar dacă Trump a avut două summit-uri istorice cu Kim Jong-un, rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor. Mai concret, avansurile în ce privește dosarul nuclear nord-coreean se află în punctul mort.