Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Japonia! A zburat doar 300 de kilometri. Planurile demente ale lui Kim Kong-Un

Sursa: Agerpres

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în mare, spun vecinii săi, într-o reluare a testelor de arme după o pauză de o lună și în timp ce Statele Unite și aliații săi sunt concentrați pe invazia Rusiei în Ucraina. Lansarea a avut loc la o zi după ce Coreea de Nord a dat primul răspuns la războiul din Ucraina sub forma unui articol al unui analist guvernamental care și-a exprimat sprijinul pentru Rusia și a criticat Statele Unite.

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică în mare, au declarat vecinii săi, într-o reluare a testelor de arme după o pauză de o lună și în timp ce Statele Unite și aliații săi sunt concentrați asupra invaziei Rusiei în Ucraina.

Lansarea nord-coreeană a fost a opta de acest gen în acest an și prima din 30 ianuarie 2022. Unii experți au spus că Coreea de Nord încearcă să-și perfecționeze tehnologia armelor și presează Statele Unite să ofere concesii, cum ar fi scutirea sancțiunilor, pe fondul discuțiilor de dezarmare îndelungate. Ei spun că și Coreea de Nord ar putea folosi preocuparea SUA cu conflictul din Ucraina ca o șansă de a accelera activitatea de testare pentru a-și intensifica campania de presiune asupra Washingtonului.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că racheta nord-coreeană a zburat aproximativ 300 de kilometri (190 de mile) la o altitudine maximă de aproximativ 600 de kilometri (370 de mile) înainte de a ateriza în largul coastei de est a Coreei de Nord și în afara Zonei Economice Exclusive a Japoniei. Nu au fost raportate pagube la nave sau aeronave, a spus el.

„Dacă Coreea de Nord a efectuat în mod deliberat lansarea rachetelor în timp ce comunitatea internațională este distrasă de invazia rusă a Ucrainei, un astfel de act este absolut de neiertat”, a spus el reporterilor. „Orice ar fi motivele, lansările repetate de rachete ale Coreei de Nord sunt absolut inescuzabile și nu putem trece cu vederea progresele considerabile ale rachetelor și nucleare.”

Oficialii sud-coreeni  și-au exprimat „îngrijorări profunde” pentru acest gest

În timpul unei reuniuni de urgență a consiliului de securitate națională, înalți oficiali sud-coreeni au declarat că momentul lansării, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, „nu este deloc de dorit pentru pace și stabilitate în lume și în Peninsula Coreeană”, a spus Casa Albastră prezidențială. .

Acesta a spus că oficialii au îndemnat Phenianul să accepte apelurile repetate ale Seulului și Washingtonului la dialog și să suspende orice acte care ar împiedica eforturile de a rezolva criza nucleară nord-coreeană prin diplomație.

Un articol al unui analist guvernamental care și-a exprimat sprijinul pentru Rusia și a criticat Statele Unite ale Americii a prefațat acest gest: „Cauza de bază a incidentului din Ucraina constă în prerogativa și arbitrariul Statelor Unite, care a ignorat apelurile legitime ale Rusiei pentru garanții de securitate și au căutat doar o hegemonie globală și o dominație militară în timp ce se agăță de campaniile sale de sancțiuni”. Articolul a fost scris de Ri Ji Song, un cercetător la un institut de stat nord-coreean pentru politică internațională, a declarat într-o postare publicată pe site-ul Ministerului de Externe.

Ri a acuzat Washingtonul de „aroganță” și „standard dublu”, deoarece descrie măsurile de apărare ale altor țări drept provocări sau nedreptăți.

Fosta Uniune Sovietică a fost cel mai mare furnizor de ajutor al Coreei de Nord

Președintele rus Vladimir Putin a făcut eforturi pentru restabilirea legăturilor țării sale cu Coreea de Nord, în ceea ce este văzut ca o încercare de a-și recâștiga domeniile tradiționale de influență și de a-și asigura mai mulți aliați pentru a trata mai bine cu Statele Unite.

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că administrația Biden trebuie să demonstreze că își menține un accent strategic asupra Indo-Pacificului, inclusiv prin reacția dură la provocările Phenianului. „Coreea de Nord nu va face nimănui favoarea de a rămâne tăcut în timp ce lumea se ocupă de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Easley. „Pyongyangul are un program ambițios de modernizare militară. Puterea și legitimitatea regimului Kim au devenit legate de testarea rachetelor din ce în ce mai bune.”

Coreea de Nord a efectuat luna trecută șapte runde de teste cu rachete, un număr record de teste lunare cu arme de când liderul Kim Jong Un a preluat puterea la sfârșitul anului 2011. Coreea de Nord a oprit activitatea de testare după începerea Jocurilor Olimpice de iarnă în China, ultimul său aliat important și economic. conductă, la începutul acestei luni. Unii experți au prezis că Coreea de Nord va relua testele și, eventual, va lansa arme mai mari după Jocurile Olimpice.

Mesaj către China

Kim a trimis un mesaj președintelui chinez Xi Jinping după Jocurile Olimpice, cerând consolidarea în continuare a relațiilor bilaterale „în cea invincibilă” în fața a ceea ce el a numit „politica ostilă nedisimulata și amenințarea militară a SUA și a forțelor sale satelite”.

Xi i-a răspuns lui Kim săptămâna trecută, spunând că China este pregătită să consolideze legăturile bilaterale, potrivit presei de stat din Coreea de Nord.

Diplomația internațională, condusă de SUA, menită să convingă Coreea de Nord să renunțe la programul său nuclear în schimbul recompenselor economice și politice, s-a prăbușit la începutul anului 2019, când președintele de atunci, Donald Trump, a respins apelurile lui Kim pentru reducerea extinsă a sancțiunilor în schimbul unor măsuri limitate de denuclearizare în timpul celui de-al doilea summit din Vietnam. .

Oficialii americani au cerut de atunci în mod repetat reluarea discuțiilor fără condiții prealabile, dar Phenianul a spus că nu se va întoarce la masa de negocieri decât dacă Washingtonul își pune capăt ostilității față de Coreea de Nord.