Dumitru Costin îl acuză pe patronul Rapidului că a promovat, pe când era vicepremier, un amendament la Legea sportului, pentru a plăti impozit mai mic. Păgubiţi au ieşit jucătorii şi statul
PARAGRAFUL VIZAT Legea, înainte şi după modificare Înainte ca Legea sportului să fie modificată printr-o ordonanţă de urgenţă emisă în decembrie 2005 şi aprobată de parlament în primăvara lui 2006, statutul de sportiv profesionist era condiţionat de un contract individual de muncă. „Sportivii nonamatori sunt cei care încheie cu cluburile sau cu asociaţiile sportive la care sunt legitimaţi: a) o convenţie civilă de prestări servicii; b) un contract individual de muncă pe baza căruia obţin licenţa de sportiv profesionist, care le conferă statutul de sportiv profesionist“, se precizează în varianta nemodificată a legii. Convenţia civilă de prestări servicii era permisă şi în varianta iniţială, dar ca act adiţional. Prin „modificarea Copos“, din 2006, aceasta a devenit o alternativă la contractul individual de muncă. „Sportivul profesionist este cel care pentru a practica sportul respectiv trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) are licenţă de sportiv profesionist; b) încheie cu o structură sportivă un contract individual de muncă sau o convenţie civilă“, stipulează legea modificată. Varianta nouă a legii precizează că sportivului i se poate asigura participarea şi plata contribuţiei la un sistem de pensii, dar numai „la cerere“. (Andreea Pocotilă) REGLEMENTĂRI Diferenţele dintre contract şi convenţie Contractul individual de muncă „bate“ convenţia civilă la aproape toate capitolele. Practic, o convenţie civilă nu recunoaşte niciun drept, însă contribuţia la buget de 16% este mult mai convenabil pentru angajator, care pentru fiecare contract individual de muncă ar trebui să achite contribuţii de peste 40% către stat! Noul contract-tip dezbătut azi la FRF prevede ca toate veniturile să fie trecute în contract, de la salarii, prime, până la diferite bonusuri.
Contractul individual de muncă
> sportivul are dreptul la asigurări sociale şi pensii
> sportivul are dreptul la protecţia muncii, concedii sau sporuri
> obligaţia legală de a preciza drepturile salariale, indemnizaţiile, sporurile în conţinutul contractului, nu în anexe
> există obligaţia de a efectua o plată lunară către jucător
> sportivul are carte de muncă şi vechime în muncă
Convenţia civilă
> nu este reglementat în niciun fel dreptul la concediu
> nu există obligaţii ale angajatorului la plata asigurărilor sociale şi a pensiilor
> sportivul nu are carte de muncă
> sportivul are obligaţia legală de a-şi declara veniturile şi a-şi plăti impozitele. (Octavian Cojocaru) DUMITRU COSTIN: „Copos a făcut asta pentru că jucătorii îi cereau creşterea contractelor
EVZ: Domnule Costin, pe ce vă bazaţi afirmaţia că propunerea de modificare a legii sportului a venit de la George Copos? Dumitru Costin: Când a apărut proiectul de ordonanţă prin care se voia modificarea legii, am mers direct la Ministerul Muncii. Miera greu să cred că ministerul era promotorul unui act normativ prin care supunea unor riscuri o categorie socială şi priva de venituri sistemul public de pensii şi pe cel de ajutor de şomaj. Aşa am aflat de la funcţionarii din minister că iniţiativa plecase de la vicepremierul de atunci, George Copos. La vremea respectivă avea probleme cu câţiva dintre jucătorii lui, care doreau creşteri ale contractului. Şi-a făcut calcule şi a ajuns la concluzia că, înlocuind un tip de contract care includea toate contribuţiile către stat cu unul care nu presupunea astfel de contribuţii, el, ca angajator, îşi degreva o sumă de bani care era obligaţia lui către sistemele publice de asigurări. Putea astfel să spună sportivului respectiv: „uite, sunt generos şi îţi ofer o creştere a valorii contractului“. Fotbalistul, neavând informaţiile de bază, credea că i s-a făcut un mare favor.
„Amendamentul îi exclude pe sportivi“
Ce efecte a avut modificarea asupra drepturilor sportivilor? Îi exclude pe sportivi din punct de vedere social, pentru că ei nu mai pot beneficia de ajutorul de şomaj, ca să nu mai vorbim şi de sistemul public de pensii, unde ei nu contribuie. Singura zonă care rămâne acoperită este cea a asigurărilor de sănătate. Îşi pot plăti singuri contribuţiile la pensii şi la şomaj, dar prea puţini se gândesc de acum la pensie. Efectele se vor vedea mai târziu, când, la sfârşitul carierei, îşi vor da seama că n-au nici pensie, nici vechime în muncă.
Care ar fi soluţia? Luni (n.r. - astăzi) se discută pe ordinea de zi a Comitetului Executiv al FRF introducerea unui contract standard pentru fotbaliş ti, care scoate la lumină tot ce înseamnă bani. Acesta este trecut ca normă internaţională şi toate bazaconiile astea de contracte actuale vor trebui să dispară. Dacă Inspecţia Muncii ia la puricat toate cluburile sportive din România, ca să vadă natura contractelor încheiate şi modul în care sunt achitate obligaţiile legale către sistemul public de pensii, către şomaj, către asigurările de sănătate şi aşa mai departe, va ajunge la nişte concluzii dramatice. În acest moment, în jur de 80 la sută dintre cei peste 100.000 de sportivi legitimaţi în România au astfel de contracte cu cluburile. În Occident nu există această variantă de convenţie civilă. Sportivii au numai contracte de muncă. (Andreea Pocotilă, Octavian Cojocaru)
MITICĂ APĂRĂ ŞMECHERIA
„Să se respecte legea din România“