Copil luat de autorităţile daneze de lângă mama româncă, direct din maternitate

Copil luat de autorităţile daneze de lângă mama româncă, direct din maternitate

Cu Hermina Gheorghe, o femei din comuna Orodel, judeţul Dolj, viaţa nu a fost deloc blândă. Necazurile de acasă au făcut-o să se decidă să plece din România, să caute o viaţă mai bună, în străinătate. Cu atât mai mult cu cât avea şi un copil de crescut.

Copil de câteva luni, plecat în excursie, în Thailanda

La evaluare au mers cu toţii. Hermina, băieţelul şi cei doi bătrâni, gazdele lor. Un fel de maternali de la noi. Femeii i s-a spus că în încăperea unde urma să fie examinată, trebuie să intre singură. La început nu a vrut. A fost nevoită însă. Era în faţa unor autorităţi, într-o ţară civilizată. Ce rău păutea să se întâmple?

S-a întâmplat! Când a ieşit de la evaluare, copilul dispăruse împreună cu cei doi bătrâni. I s-a spus că bebelușul a plecat împreună cu aceştia într-o excursie tocmai în Thailanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documente false, modificate cu pixul

Hermina Gheorghe relatează: „Când am văzut că mi-au luat copilul am început să fac scandal. După care m-am dus să protestez în faţa primăriei şi am apelat şi la ambasada noastră. Nu voiam să mai stau în Danemarca. Voiam să-mi repatriez copilul. În mod normal, nu ar fi trebuit să fie nici un fel de problemă. Eu am cetăţenie română. Tatăl lui, la fel. Deci, şi copilul este cetăţean român.”

Nu a fost deloc simplu. Până la urmă, după lungi insistenţe, petiţii şi proteste, i s-a spus unde îi este copilul. Se afla în grija unei familii de danezi. Iar ei, ca mamă, i se permitea să-l viziteze doar o dată la două săptămâni, dar nu mai mult de o oră. După două luni, programul de vizită s-a redus fără nici un fel de explicaţie. O oră pe lună.

De şase ani de zile, copilul se află în grija acelei familii. Şi tot de şase ani de zile, mama lui se luptă să şi-l ia înapoi şi să vină cu el în ţară.

„Când merg să îl văd, parcă suntem la vorbitor, la închisoare. Întotdeauna este de faţă cineva de la autoritate, în afară de cei doi la care stă. Nu mi se permite să mă ating de el, să-l iau în braţe, să-l pup. Când era mic, am băgat de seamă că are capul puţin turtit într-o parte. Nu ştiau să-l îngrijească. Îl culcau numai pe partea aceea. De când a mai crescut, nu mi se permite să discut cu el decât despre anumite lucruri banale. Nu mi se dă voie să-l întreb cum se simte, dacă îi este dor de mine. Discuţiile se desfăşoară în limba daneză. Dacă încerc să-l învăţ vreun cuvânt românesc, sunt imediat întreruptă” .

Cum s-a ajuns la situaţia aceasta? Hermina Gheorghe explică: „Funcţionara care a venit la spital a doua zi după ce am născut, a modificat actele mele de externare. Le-a modificat grosolan, cu pixul”. Are şi dovezi materiale în acest sens. Documentul modificat.

Femeia s-a adresat cu tot felul de petiții tuturor autorităților din România care o pot ajuta. Ne-a pus la dispoziție mare parte din corespondență, din care reiese că, în toți acești ani, instituțiile noastre au acționat pe cale diplomatică și au intrat în contact cu autoritățile daneze. Din păcate, până acum nu s-a rezolvat nimic.

raspuns petitie Gheorghe Hermina

Cu toate că au trecut mai bine de şase ani, Hermina Gheorghe nu şi-a pierdut speranţa: „Vreau să-mi aduc copilul în ţară, să înveţe rapid româneşte şi să meargă la şcoală românească, în rând cu copiii de vârsta lui”.

În acelaşi timp, femeia aşteaptă să vadă şi cum se va sfârşi cercetarea poliţiei daneze în legătură cu plângerea pe care i-a făcut-o lucrătoarei de la protecţia copilului, pentru că a falsificat documentele.