Copil fără urechi, „vindecat“ după şapte operaţii

Copil fără urechi, „vindecat“ după şapte operaţii

Un băieţel britanic care s-a născut aproape surd şi nu avea urechi a fost supus unor intervenţii chirurgicale de reconstrucţie care l-au făcut să audă şi să arate aproape normal.

Joshua Bull avea mici cioturi de piele în loc de urechi şi canalele auditive blocate. Cu ajutorul unor implanturi speciale, băiatul şi-a recăpătat auzul. În plus, medicii i-au pus urechi artificiale pentru ca tânărul să scape de privirile indiscrete, potrivit BBC News. Înainte de operaţii, Joshua auzea foarte greu şi asta doar dacă cineva vorbea foarte tare lângă el. În total, copilul a avut nevoie de şapte intervenţ ii chirurgicale pentru a i se corecta toate malformaţiile.

„Faţa i s-a luminat când a început să audă“

La vârsta de 2 ani, Joshua a făcut prima operaţie dintre cele şapte, care a constat în implantarea unui os în craniu ce i-a permis să audă.

„Faţa şi ochii i s-au luminat după acea operaţie. Putea să audă ciripitul păsărelelor pentru prima dată“, îşi aminteşte Lesley, mama lui Joshua, o femeie în vârstă de 39 de ani. Cu toate astea, odată cu vârsta, Joshua a devenit tot mai conştient de înfă- ţişarea lui.

La şcoală şi în cartier, prietenii şi vecinii îl tratau cu milă. Un cunoscut de-al lui Joshua povesteşte că li s-a întâmplat să meargă cu el la cumpă rături sau la înot şi oamenii să înceapă să-l fixeze cu privirea şi să şuşotească.

Anul trecut, în octombrie, Joshua a mai suferit o operaţie în care i s-au pus urechile artificiale. Acestea sunt ataşate de suporturi metalice fixate în os, la spatele capului, şi pot fi puse sau date jos la fel de uşor ca ochelarii. Joshua va primi urechi noi la fiecare şase luni, până la maturizare.

Mama lui spune că Joshua vorbeşte ca un om normal, şi nu ca o persoană care s-a născut aproape surdă.

Unul din 7.000 de copii se nasc fără urechi. Majorităţii le lipseşte o singură ureche, dar există şi cazuri în care ambele sunt afectate. În unele cazuri, medicii pot recrea o ureche folosind o bucată mică de cartilaj din coaste.

PERFORMANŢĂ

Operaţiile de reconstrucţie, posibile la noi

Astfel de intervenţii chirugicale se fac şi în România, însă după 6 ani. Spre exemplu, la Clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ se fac în jur de 20 de astfel de operaţii pe an. Intervenţiile constau în reconstruirea conductului auditiv şi refacerea urechii din cartilaje costale. „Operaţiile încep la 6 ani deoarece atunci se dezvoltă urechea şi tot atunci pot fi folosite cartilajele costale“, explică medicul Dan Enescu.

Ne puteți urmări și pe Google News