Copil de 12 ani din Marea Britanie, deconectat de la aparate. Cine a decis asupra vieții băiatului

Sursă: Kdshutterman | Dreamstime.com

Curtea de Apel din Marea Britanie a luat o decizie dură în legătură cu viața unui copil de 12 ani găsit inconștient în casă, în Essex, pe 7 aprilie. Instanța a luat hotărârea după ce medicii au ajuns la concluzia că este inutil să fie lăsat în viață prin ventilație mecanică.

Curtea de Apel din Londra a respins astăzi, 25 iulie, cererea părinților băiatului. Instanța a căzut de acord că motivele pe care le-au invocat medicii care au avut grijă de Archie Battersbee drept valabile din punct de vedere juridic. Astfel, băiatul în vârstă de 12 ani, găsit inconștient în Southend, Essex, pe 7 aprilie, a fost deconectat de la aparate.

Motivele din spatele deciziei ar fi fost luate în "interesul superior" al copilului. Argumentul de bază al medicilor a fost că este inutil  să îl țină în viață prin ventilație mecanică asistată. Archie primise diagnosticul de moarte a celulelor cerebrale din partea Spitalului Regal din Londa, unde a fost tratat.

Mama băiatului de 12 ani, Hollie Dance, a contestat în repetate rânduri diagnosticul și verdictul primit. Ea a fost mișcată de convingeri religioase. De asemenea, a fost susținută de avocații ei, de grupuri pro-life și de simpli cetățeni. Ea a mărturisit că este "devastată" în urma deciziei primite. În plus, ea se simte "dezgustată" atât de atitudinea medicilor, cât și de cea a judecătorilor, informează Mediafax.

Cazuri similare

Alfie Evans, un băiețel, tot din Marea Britanie, în vârstă de 23 de luni, aflat în stare vegetativă, a fost deconectat de la aparate, după ce părinții săi au pierdut îndelungi lupte juridice pentru a-l menține în viață. Evenimentul a avut loc în 2018. El a fost spitalizat din luna decembrie 2016, suferind de o boală neurologică degenerativă rară, care nu a fost definitiv diagnosticată de medici. Era ținut în viață cu ajutorul aparatelor.

Justiția britanică a respins un ultim recurs inițiat de părinții copilului, Kate James și Tom Evans. Ei au fost susţinuți de papa Francisc și de guvernul italian. Au solicitat aprobarea continuării menținerii în viață a lui Alfie și căutarea unui tratament în Italia, unde un spital de copii a propus preluarea pacientului. Reprezentanții spitalului au explicat că băiețelul era afectat de o patologie neurodegenerativă rară, pentru care nu există tratament. Medicii de la acest spital au decis că este în interesul copilului să nu fie continuată îngrijirea și să fie decuplat de la aparate.